Благодатният огън ще бъде посрещнат тържествено на 27 април в Стара Загора

Община Стара Загора и Старозагорската митрополия организират тържествено посрещане на Благодатния огън в Стара Загора на 27 април от 23:00 часа на централния площад. Старозагорският митрополит Киприан ще донесе на Велика събота Благодатния огън от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

На площада той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и много миряни. Хорът на Старозагорската опера ще изпълни църковни песнопения. След това литийно шествие, ще отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23:30 часа ще започне Великденското (Пасхално) богослужение.

Ще бъдат монтирани две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“, на които ще се предават посрещането и богослужението в храма.

kiprian

Навръх Великден, от 11:00 часа, в катедралния храм „Св. Николай“, ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа вратите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти.

„С Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров имаме идея в първия ден на Пасха да отворим дарителска сметка за довършването на храма „Свети Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора и на храма „Света Параскева“ в село Памукчии“ - съобщи митрополит Киприан. По думите му се очаква старозагорският храм да отвори врати през октомври, а този в Памукчии да бъде ремонтиран следващата година. „Надяваме се и се молим това да се случи“ - каза още владиката.

www.infoz.bg  www.infoz.bg