Рецептата за козунак на майстор-хлебаря Иван Мирчев от Стара Загора

Козунакът, който неизменно присъства на великденската трапеза, не е традиционна българска храна, приготвяна от предците ни. Той идва у нас в края на 19-и - началото на 20-и век от Румъния, като преди това е пренесен там от Гърция. Има много рецепти за козунак, но майстор-хлебарят от Стара Загора Иван Мирчев сподели тънкостите, с които се прави вкусен и качествен продукт. 

За тестото използва брашно, захар, прясно мляко, яйца, ванилия, квас, масло, локум, стафиди и настъргана кора от лимон. Суровините обаче трябва да са с много добри качества.

ivan mirchev„Това означава да се използва натурално брашно, в което да няма химикали. Ако имате възможност, влагайте истински яйца, ако не са домашни, поне да са от свободни кокошки. Прясното мляко също да бъде домашно. Консервантите променят вкуса на козунака. Истината е в качествените съставки. Другото е месене и желание” – сподели Иван Мирчев.

Приготвянето на козунака започва от предната вечер със замесването на тестото в много топло помещение и със затоплени продукти. Иван Мирчев предпочита дълга ферментация. След като замеси тестото го поставя в хладилника, където втасва 12 часа.

„С бавната ферментация получаваме един много вкусен и истински козунак, който е и полезен. Това е моята технология – с бавно втасване, квас и натурални брашна. Аз работя с малък производител от Хан Аспарухово, който има каменна мелница. Следя процесите, знам какво брашно използва, знаем откъде идва зърното” – каза майстор-хлебарят.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24