Девет драматични ленти от Европа влизат в спор за наградите на „Златната липа“ 2019

Едни от най-силните филми, създадени от европейски кинематографисти през последната година, влизат в конкурсната програма на седмото издание на Фестивала за ново европейско кино „Златната липа“ 2019, който ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни.

Това са 9 внимателно подбрани ленти, чиито качества със сигурност ще затруднят много международното жури, което тази година ще бъде председателствано от българския кинорежисьор Илиян Джевелеков („Вездесъщият“, „Love.net“), каза основателят на фестивала и негов директор Магдалена Ралчева.

Шест от включените в конкурсната програма филми са копродукции. Такова е и българското предложение, което тази година ще се бори за „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър актьор“, „Най-добра актриса“, „Най-добър режисьор“ и за специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци.

01 aga

Филмът на режисьора Милко Лазаров „Áга“ (2018) е копродукция между България, Германия и Франция. Съвсем наскоро премиерата на „Áга“ на „Берлинаре“ направи изключително силно впечатление на публиката. „Казват, че зрителите са стояли като хипнотизирани и никой не е станал дълго време от мястото си, след като е свършила прожекцията“, разказа Магдалена Ралчева. Лентата разказва драматичната история на мъж, който след смъртта на съпругата си се опитва да открие напусналата ги преди години дъщеря Áга. Сценарият е на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, оператор е Калоян Божилов, а в ролите ще видим Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанасий Килаев. „Áга“ е вторият пълнометражен филм на Милко Лазаров след „Отчуждение“ (2013).

02 bolkata

Франция и Белгия участват в конкурсната програма с филма на Еманюел Финкел „Болката“ (2018) по романа на Маргьорит Дюрас. Филмът ни пренася в лятото на 1944 година, когато Франция все още е под немска окупация. Писателят Робер Антелм, голяма фигура на съпротивата, е арестуван и депортиран. Неговата млада съпруга Маргьорит, писателка от съпротивата, среща френски агент от Гестапо, Рабие. Готова на всичко, за да намери съпруга си, тя започва двусмислена връзка с този неприятен човек, но и единственият, който може да ѝ помогне.Еманюел Финкер е бивш асистент на Жан-Люк Годар, един от най-големите почитатели на Дюрас. „Болката“ е петият му игрален филм.

03 glinenata yama

Русия влиза в конкурсната програма с филма на Вера Глаголева „Глинената яма“ (2018) по сценарий на Олга Погодина-Кузмина и оператор Александър Носовски. Действието се развива в отдалечен руски град през 90-те години, където животът изглежда замръзнал и подходящ да се скриеш от неприятностите на големия свят, за да лекуваш раните на душата си. След неуспешен опит „да живее в Москва“, главната героиня Мила решава да се върне в къщата на майка си, където заварва сватбата на сестра си с красив мъж от Централна Азия. Той става причина за нови страсти. Ужасни обрати очакват участниците в тази семейна драма.

Вера Глаголева е режисьор, актриса и сценарист с повече от 50 роли киното. Всяка нейна режисура предизвиква голям интерес сред зрителите, „Глинената яма“ не прави изключение, а това е нейният най-нов филм. През 2011г. е отличена с наградата „Народен артист“ на Русия, а малко след като завършва последната си работа, умира през 2017 г. в Баден-Баден.

04 zhena na voyna

Исландия прави премиерно участие в „Златната липа“ и конкурсната програма на фестивала с филма на Бенедикт Ерлингсон „Жена на война“ (2018). Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава, докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче...

Бенедикт Ерлингсон е роден в Рейкявик и е изявен режисьор, писател и актьор. „Жена на война“ вторият му игрален филм, който е селектиран на 57-ото издание на Седмицата на Критиката в Кан.

05 zalez

Унгарският филм „Залез“ (2018) в копродукция с Франция е режисиран от Ласло Немеш. Дествието ни пренася в Будапеща през 1913 г., в сърцето на Европа. Младата Ирис Лейтер пристига в унгарската столица с големи надежди да работи в легендарния магазин за шапки, който е принадлежал на покойните ѝ родители. Тя е приета студено от новия собственик Оскар Брил, но при нея идва мъж, който търси някой си Калман Лейтер. Отказвайки да напусне града, младата жена тръгва по следите на Калман, защото той е единствената ѝ връзка с миналото. Приключението ѝ я повежда из тъмните улици на Будапеща...

06 izbor

Филмът „Избор“ (2018) от Естония, режисиран от Лина Тришкина-Ванатало разказва историята на 30-годишен строителен работник, който една съботна утрин получава разтърсваща новина – приятелката му, която не е виждал повече от 6 месеца, е на път да влезе в родилното.Тя обаче не е готова за майчинство и ако Ерик също не иска детето, то ще бъде прието за осиновяване. На него се пада трудната задача да направи своя избор. „Избор“ е дебютният филм на Лина Тришкина-Ванатало и е естонският кандидат за Оскар за най-добър чуждоезичен Филм.

07 sasedi

„Съседи“ (2018) вероятно ще се окаже едно от най-любопитните заглавия за аудиторията на „Златната липа“ 2019, тъй като филмът на грузинския режисьор Гигиша Абашидзе е копродукция между Грузия и Македония. Комедията разказва историята на съседи в стария Тбилиси, които започват квартална война със съседско семейство, склонно да продаде имота си на новопоявил се инвеститор, който иска да изкупи дворовете и къщите им.  „Съседи“ е първият игрален филм на Абашидзе и първата грузинско-македонска копродукция.

8 charovnikat

Осмото заглавие в конкурсната програма е датският филм „Чаровникът“ (2018) на режисьора Милад Алами, създаден в копродукция със Швеция и Франция. Почти всяка вечер красивият Есмаил облича костюм и се отправя към добре познатия луксозен винен бар, търсейки случайни жени за забавление. Есмаил не е типичният гражданин. Ирански емигрант, живеещ в Дания, той трябва скоро да намери датска партньорка или да бъде депортиран. Времето тече, а напрежението нараства, когато завладяваща млада жена влиза в живота на Есмаил, заплашвайки да преобърне живота му. „Чаровникът“ е дебютният игрален филм на Милад Алами, подкрепен от програмата за таланти на Датския Филмов Институт „Нова Датска Прожекция“. Филмът печели Наградата на журито „Федора” на филмовите критици на световната премиера в Сан Себастиян, както и няколко други награди.

09 chengeta

Последното, девото предложение, идва от Австрия и носи заглавието „Ченгета“ (2018). Филмът е режисиран от Стефан Лукас и разказва историята на Крис, който е обучаван от специалните  полицейски части, a динамичния му всекидневен живот е изпълнен с напрежение. Когато прострелва човек по време на операция при самозащита, колегите му се отнасят с него като с герой, но външният свят реагира с остра критика...

Очаквайте съвсем скоро пълната програма с много информация, снимки и трейлъри за всички 54 филма, които ще бъдат показани по време на петте фестивални дни в Стара Загора, на сайта на „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (по информация на организаторите)