Майстор на дървопластики: Природата е сътворила фигурите в клоните и корените на дърветата и трябва само да се вгледаш в тях и да ги откриеш

Огромно разнообразие на фигури от дървопластика е изработил в продължение на над 30 години старозагорецът Янко Иванов. Хиляди от тях се намират в повече от 20 държави по света. В своите произведения той влага само естествени материали, които са сушени в продължения на 1 – 2 години.

yanko ivanov„Природата е сътворила фигурите в клоните и корените на дърветата и трябва само да се вгледаш в тях и да ги откриеш, а след това да ги изваеш. С тях се опитвам да създам настроение, което да докосне хората и когато всеки открие някаква частица от тези фигури, да се усмихне. Всичко е в сърцето, очите и в ръцете. Това е една верига и само, който се е занимавал с нещо подобно, може да го разбере. Дървото има много топлина и силно излъчване, може би затова привлича хората” – споделя Янко Иванов.

Янко Иванов е запазил скъп спомен за спонтанна радост на дете при докосването на негова фигура, изобразяваща ябълки. Била му е поръчана от българка, живееща в Испания. „Тя дойде с едно малко момиченце – нейната внучка. То извади пластиката от кутията и възкликна: "Бабо, много е красива!”... и започна да я целува.

Първите фигури, които Янко Иванов е изработил, са на голи женски тела. „Според мен, жената е по-добрата част от човечеството и ни кара нас мъжете да се чувстваме различни” - коментира той.

Той предостави пластика, изобразяваща пчела, кацнала върху слънчоглед, за лого на българския плакат, популяризиращ кампанията на Европейската комисия „Спасете пчелите”.

yanko ivanov darvoplastika 01

yanko ivanov darvoplastika 02

yanko ivanov darvoplastika 03

yanko ivanov darvoplastika 04

yanko ivanov darvoplastika 05

yanko ivanov darvoplastika 06

yanko ivanov darvoplastika 07

За контакти: Янко Иванов, 885 738854.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg