Празникът в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора

Празникът в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора (снимки)

Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Стара Загора. Трите лъча се събраха на обновения площад пред Общината, където се проведе церемонията.

На тържественото честване присъстваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на обществени организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Димитър Драчев. Учители, хора от културни институции и много граждани също дойдоха на площада.

Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие с танцови изпълнения. В 10:00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово изпълнение на любимия за всички българи „Върви, народе възродени“. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.

Прозвуча емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и ученици от Второ основно училище. Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Водещият Ивелин Керанов въодушеви публиката със стихове за българския дух и делото на братята Кирил и Методий.

„24 май е денят на славянската писменост, на българското образование и култура. Поздравявам всички учители и будители, които правят възможно обучението на българските деца. Бъдете здрави, обичаме Ви, разчитаме на Вас“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.

Празничен водосвет молебен отслужи Старозагорският митрополит Киприан, заедно със свещеници. „Призивът на Св. Паисий за българщина е всъщност молба да не забравяме вековното дърво  на българската святост, чиито корени са засети с безценните трудове на Св.св. Кирил и Методий. Да бъдем истински техни последователи, носещи  в сърцата си делото им и пазещи жива душата на  прекрасното ни слово! Сега и винаги!, призова в словото си митрополит Киприан.

В най-духовния ден бяха връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата. 

Индивидуалната награда „Млада Загора“ за постижения в науката и образованието заслужи Силивя Петкова, дванадесетокласничка от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, лауреат на Националната олимпиада по френски език, представител на Стара Загора в годишната среща на клуба на Страсбург.

Второкласничката Фабияна Костадинова също получи наградата „Млада Загора“ за участие в първенствата на Европейския съюз и златен медал на държавно първенство по шахмат.

Колективната награда „Млада Загора“  за наука и образование беше присъдена на училищен отбор от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ за първо място в националното състезание „Най-добър млад строител“.

Кларинетистът Мария Божидаров от музикалното училище „Христина Морфова“ беше отличен с наградата „Млада Загора“ за успехи в културата и изкуството. Младият талант дебютира като солист на Кралската филхармония в Лондон и е приет с пълна стипендия в Лондонската консерватория „Синиър Гилдхол“. Колективната награда отиде при Ученическия училищен театър при Средно училище „Максим Горки“ за завоювана втора награда на Национален конкурс за театър на испански език.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов получи наградата „Стара Загора“ за постижения в културата и изкуството. Той беше отличен за съществен принос в развитието и възхода на Държавна опера Стара Загора и като създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства.

Колективната награда беше връчена на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ за високи художествено-творчески постижения и авторитетно присъствие в национални фолклорни сценични проекти и форуми. Ръководителят му Христо Иванов получи днес и най-високата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци – кристално огърлие.

Колективната награда за наука и образование отиде при Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет за завоювано първо място в професионално направление „Ветеринарна медицина“ в рейтинговата система на висшите училища в България. Със същата награда бе отличен и колективът на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ за професионални успехи и изключителни постижения на учениците им.

За високи постижения с индивидуалната награда „Стара Загора“ беше отличена Йорданка Мирчева, старши учител по български език и литература в Шесто основно училище „Свети Никола“.

Всички наградени благодариха на Община Стара Загора за подкрепата. Поздравления към отличените поднесоха Гергана Тончева от Вокална група „Розов свят“ с изпълнението на песента „Учителко, любима“, квартет „Траяна“, вокална група „Усмивки“, Лора Герджикова от Народно читалище „Георги Бакалов - 1933“  с песента „Остани“, Детския фолклорен ансамбъл „Загорче“. Празникът завърши с концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и кръшно българско хоро на площада, в което се включиха и много граждани, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

24 may stara zagora 01

www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимки: Пресцентър на Община Стара Загора)