Старозагорци се поклониха пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България

Старозагорци се поклониха пред подвига на Ботев и на загиналите за свободата на България

Стотици старозагорци се събраха на 2 юни пред паметника на Христо Ботев, за да преклонят глава пред подвига на гениалния поет и революционер и на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата на България.

Началото на тържествения общоградски ритуал беше дадено с огненото стихотворение на Христо Ботев „Моята молитва”, което изпълни актьорът Христофор Недков. Той припомни пътя на поета, тръгнал на борба за народа си. „Сверете си мечтите и сърцата, сверете ги с часовника на Ботев”, призова актьорът. На церемонията присъстваха Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-областни управители, общински съветници, тук бяха и депутати от Старозагорския район. Военният оркестър и почетна рота на Втора механизирана бригада също участваха в ритуала, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

„Днес е 2 юни. След минута цяла България ще потъне в мълчание в памет на загиналите за свободата ни, всеки по своему ще се отдаде на размисъл, ще направи съпоставка с днешното време. Ще си припомним всички знайни и незнайни герои дали живота за България. Малцина са участниците в съпротивителното движение, които толкова безкористно следват идеала си. Ботев жертва живота си, живот – истинска голгота. Нека да покажем как трябва да ценим и съхраняваме онова, което ни е завещано, за да бъде България свободна и независима. По ботевски да изпълним мисията си”, каза в словото си Иванка Сотирова.

Венци на признателност бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора, областен управител, Втора механизирана бригада, Средно училище „Христо Ботев”. Малки и големи старозагорци отрупаха с цветя паметника на Христо Ботев, както и на Хаджи Димитър в подножието на Аязмото.

Точно в 12 часа, когато зазвучаха сирените, старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит към загиналите за свободата на отечеството.

IMG 1269

IMG 1328

IMG 1359

www.infoz.bg   www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)