Опитайте ароматно оперно кафе само в Стара Загора!

Оригинална инициатива организира Държавна опера - Стара Загора. Всеки делничен ден от 8:00 до 12:30 часа до края на юли, желаещите могат да се насладят на ароматно италианско кафе под звуците на хубава класическа музика. Избрано е и място с красив изглед - пред официалния вход на Операта към Античната улица.

Изложбата в парк „Пети октомври“, посветена на 90-годишнината от създаването на Операта в Стара Загора ще бъде открита на 9 юли 2015 г. в 18 часа.

Любопитно за кафето и операта (по материали от интернет)

На кафе пред ОператаЧували ли сте за кантатата „Schweigt stille, plaudert nicht“, в превод: „Замълчете, не бърборете!“? Това произведение от немския музикален гений Йохан Себастиан Бах е едно своеобразно разширено музикално любовно писмо, което е композирано вероятно между 1732 и 1735 година.

По-известната като „Кантата за кафето“ комична мини-опера разказва историята на една жена, която не иска да спре да пие кафе, а баща й не й позволява да се омъжи, докато тя не го направи. Впоследствие и двамата претърпяват промяна, която смекчава сърцата им и накрая на музикалния театър всички пеят псалми на кафето.

Бах редовно ръководил музикален ансамбъл в кафетерията Цимерман, наречен Колегиум Музикум и основан от Георг Филип Телеман през 1702 г.
Либретото подсказва, че през 18 век в Германия някои хора гледали на пиенето на кафе като на лош навик. Въпреки това има вероятност мини-операта да е била изпълнена за пръв път именно в кафетерията в Лайпциг.

Либретото на кантатата е написано от немския поет и либретист Кристиан Фридрих Хенричи, известен като Пикандер).Бах не е писал опери. Кантатата за кафето е написана за концертно изпълнение, но днес често се изпълнява изцяло, организирано с костюми.

Част от оригиналния текст на арията:

Ei! wie schmeckt der Coffee süße, Ah! how sweet coffee tastes!

Lieblicher als tausend Küsse, Lovelier than a thousand kisses,

Milder als Muskatenwein. smoother than muscatel wine.

Coffee, Coffee muss ich haben, Coffee, I must have coffee,

Und wenn jemand mich will laben, and if anyone wants to give me a treat,

Ach, so schenkt mir Coffee ein! ah!, just give me some coffee!

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема