В Стара Загора са монтирани 40 модерни електронни сирени

В Стара Загора са монтирани 40 модерни електронни сирени

За ранно предупреждение на населението при извънредни ситуации, в Стара Загора са монтирани 40 нови електронни сирени за звуково и гласово известяване, стана ясно на заключителна конференция по проект, финансиран със средства от Фонд „Вътрешна сигурност“.

Той е с продължителност 24 месеца и на стойност 2 875 025 лева.

„Средствата по европейските фондове дават възможност за модернизиране на ключови структури в министерството. Днес приключваме проект, който включва градовете Стара Загора и Гълъбово. Целта е превенция и ранно оповестяване. Тестовете показаха, че това е работеща система, обучени са служители на МВР, които да работят с нея. С възможностите ѝ са запознати органите на местна и областна администрация“ - каза Милко Бернер, зам.-министър на вътрешните работи.

Според областния управител Гергана Микова, системата е с добра практическа насоченост, защото има реална полза за населението. Има обаче сериозна необходимост и готовност да се включат още общини от областта.

Матиас Мюлнер, изпълнителен директор на немската фирма „Хьорман“, производител на сиренната система, разказа за възможностите на фирмата, която има повече от 60 години опит в ранното предупреждение и оповестяване. По думите му системата по проекта има два независими национални контролни възела в София и Бургас. В 11 регионални градове са инсталирани сирени, в над 33 индустриални обекта също, общо над 1000 електронни системи има в цялата страна. В Стара Загора те са 40, а в Гълъбово 11. Системата е най-новата с цифрови усилватели и ТЕТРА комуникация. Има възможности за SMS известяване, TV съобщения и съобщения в социалните мрежи.

Младен Петров, директор на Дирекция „Комуникационни и информационни системи” в МВР, допълни, че има изграден областен контролен възел, успешно са проведени пет теста на системата за звуково и словесно известяване, обучени са 58 служители на МВР, актуализирана е базата данни. С 2,4% е увеличен броят на населението, което се предупреждава за извънредна ситуация. Той благодари за съдействието на Община Стара Загора и Община Гълъбово. „Надявам се това партньорство да бъде надградено“ - допълни Младен Петров.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема