Обновен е паметникът на Свети Георги Победоносец в Стара Загора

Приключва възстановяването на паметника на Свети Георги Победоносец в старозагорския парк „Александър Стамболийски“ (Алана). Части от бронзовата композиция, изобразяваща Свети Георги Победоносец на кон, пронизващ с копието си змей, беше повредена преди около две години от тийнейджъри, които си правили селфи.

Имаше и сериозна корозия на метала.

Вече са възстановени отчупената част от опашката и единия рог на бронзовата фигура на змея. Добавени са елементи за сияние (нимба) над главата на светеца. Подменени са счупените плочи от облицовката и обновени надписите. Реставрацията ще се извършва от скулптора Любомир Добрев, който е и автор на мемориала. Предстои и облагородяване на ландшафта около скулптурната композиция.

Първото честване, което ще се проведе до паметника ще е на 22 септември – Ден на независимостта на България.

Близо 50 000 лева бяха заделени от общинския бюджет за обновяването на мемориала и бронзовата композиция със Свети Георги Победоносец. От Общината призовават гражданите за отговорно отношение към опазването на символа на светинята.

Паметникът на загиналите във войните за освобождението и националното обединение на България е открит на 5 октомври 2002 г. по инициатива на Съюза на ветераните от войните. Той е посветен на загиналите 2722 старозагорци през войните 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г. и 1944 – 1945 г. Представлява мраморна пресечена пирамида с основа 2 метра, върху която е поставен куб със страна 1 метър. Върху куба се издига мраморна колона с диаметър 35 сантиметра и височина 2 метра. На върха на колоната се издига фигура (висока 2 метра) на Св. Георги Победоносец на кон, с копие, пронизващ змей.

Върху страните на куба и страните на пирамидата има надписи вдълбани в мрамора.

  • На западната страна на куба: "За теб Родино с жар се бихме! / За теб за брата изтерзан / Със слава твоя лик покрихме! Из марша на 12 пехотен Балкански полк"
  • На западната страна на пресечената пирамида: "Посвещава се на Загиналите 2722 старозагорци във войните за освобождение и национално обединение на българските земи. От Признателна Стара Загора"
  • На източната страна на пресечената пирамида: "1915 - 1918 г. Първа световна война Загинали 1806"
  • На северната страна на пресечената пирамида: "1912 - 1913 г. Балкански войни. Загинали 804"
  • На южната страна на пресечената пирамида: "1941 - 1945 г. Втора световна война. Загинали 112".

sv georgi skulptura 01

sv georgi skulptura 02

sv georgi skulptura 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Най-четеното от последните дни