Камелия Тодорова: Когато човек е амбициозен, перспектива за развитие в България винаги има

Камелия Тодорова е сред младите българи, които са учили в чужбина, но са избрали пътя обратно към родното си място. Завършила е специалността „Дигитални медии и информационни науки” в Университета в Глазгоу, Шотландия и преди година и половина се е върнала в Стара Загора, за да живее и да работи в България.

„Образователната система в Шотландия е много стриктна. Аз съм изключително доволна от знанията и уменията, които придобих” – споделя 25-годишната Камелия.

Носталгията по семейството, близките и приятелите я връща обратно към Стара Загора след завършване на университета. „Когато бях в Шотландия много ми липсваше България и никога не съм искала да живея в чужбина. Искам да пътувам и винаги да се връщам тук. Семейството ти липсва, всичко ти липсва, друго си е когато си у дома” – разказва тя.

kameliya todorovaКамелия Тодорова е категорична, че когато човек е амбициозен, перспектива за развитие винаги има. „Всичко зависи от нагласите на човека. Всичко може да го задържи в България. Както тук има неща, които не ни харесват, и в чужбина ги има. Някои хора казват, че в чужбина е прекрасно, ами не е така. Навсякъде има и лошо, и хубаво. Зависи какво човек ще избере. Може да го задържат роднините, природата, всичко. Можеш и да си намериш много хубава работа тук. Когато се върнах мама ми показа един голям списък с уеб студия в Стара Загора. Има много големи професионалисти, а и това е работа, която може да се работи дистанционно” – каза Камелия.

Тя сподели още, че се гордее с приятелите си, които все още са зад граница, защото повечето са постигнали големи успехи, и ги очаква да се върнат в България.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg