Христо Стоичков представя новата си биографична книга в Стара Загора

Христо Стоичков представи новата си биографична книга в Стара Загора

Стара Загора е една от спирките от рекламната кампания на новата биографична книга на футболната легенда Христо Стоичков. Книгата е със заглавие „Христо Стоичков. Историята” и е съставена от дългогодишния спътник на Камата – спортния журналист Владимир Памуков.

stoichkiv stara zagora 2019 12Двамата автори днес представиха пред журналисти книгата в Стара Загора и разказаха за процеса по написването и за предстоящите събития около изданието. Тя е дело на издателство „Софтпрес” и вече се радва на огромен успех от читателите. Тиражът е 50 хиляди копия, но книгата ще бъде преведена на няколко езика, включително английски, испански и полски. 

На пресконференцията в зала на Общината присъстваха и дългогодишният приятел и бивш командир на футболиста при службата му в казармата Атанас Ангелов, организаторът на срещата за Стара Загора Виктор Драголов, бившият евродепутат Илияна Иванова, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова и председателят на Общинския съвет Таньо Брайков.

Биографията излиза по повод 25-годинишнината от спечелването на приза „Златната топка” и обхваща цялата кариера на футболиста. Говорейки за опита си като спортист, легендата сподели: „Това са години на много труд и лишения“.

Турнето на Христо Стоичков обхваща както редица български градове, така и световни центрове, като Лондон, Чикаго, Барселона и Торонто. Представянето в САЩ се превърна в най-посещаваното българско събитие в последните 15 години. Според футболиста и останалите издатели, най-добрата част от кампанията е мотивирането на малките деца да четат.

Приходите от промоцията в Стара Загора ще бъдат дарени на болната от левкемия Камелия Добрева. Тази идея е предложена от старозагорския кмет Живко Тодоров. Стоичков сподели, че са му трябвали само 10 секунди, за да одобри каузата. Като почетен гражданин на Стара Загора, Камата ще раздаде автографи и ще се срещне с фенове по време на официалното събитие днес от 18 часа на площада пред Общината. Любителите ще могат да видят и големия световен приз „Златна топка”, притежание на футболиста. Христо Стоичков заяви: „Този трофей е за цяла България!”.

Журналистът Владимир Памуков, който е съавтор на биографията на Стоичков, допълни, че това е само една от мисиите, които „Христо Стоичков. Историята” носи със себе си. „Докато пишехме книгата, Христо искаше това да остане за поколенията - как един българин може да успее в област, от която целият свят се интересува. Радвам се как децата приемат и книгата, и него, и се надявам мисията на тази биография да бъде изпълнена”.

Камата разказа за особената си връзка с Града на липите, където е служил войник. „Никога няма да забравя, че на същия този площад, на който се срещам с феновете, съм положил войнишката си клетва да защитавам държавата. Така, както след това се заклех да защитавам и честта на отборите, в които съм играл”, каза Стоичков. След срещата с журналисти той посети и поделението, в което е служил, придружаван от ротния си командир Атанас Ангелов.

Близо 500 деца от футболните школи в града се срещнаха носителя на Златната топка. Камата първо посети школата „Олимпия Спорт”, а след това даде предимство на младите футболни таланти при разписването пред Община Стара Загора.

Лятното турне „25 години от САЩ'94”, с което Стоичков представя написаната в съавторство с журналиста Владимир Памуков биография „Христо Стоичков. Историята”, продължава на 23 юли, от 18 часа в хотелски комплекс "България" в Петрич. Всичко най-важно за турнето може да бъде видяно на специално създадената страница www.soft-press.com/stoichkov.

Христо Стоичков. Историята“ се превърна в най-продаваната биография в България през 2018 г., а от излизането ѝ са продадени общо над 50000 екземпляра. „Софтпрес“ е сред водещите издателства в България, а портфолиото му включва над 1500 заглавия, подбрани така, че да отговарят на мотото „Книги за цялото семейство“.

stoichkiv stara zagora 2019 01

stoichkiv stara zagora 2019 02

stoichkiv stara zagora 2019 03

stoichkiv stara zagora 2019 04

stoichkiv stara zagora 2019 05

stoichkiv stara zagora 2019 06

stoichkiv stara zagora 2019 07

stoichkiv stara zagora 2019 11

stoichkiv stara zagora 2019 13

www.infoz.bg   Петър Данев, стажант журналист | www.infoz.bg  (снимки: пресцентър на Община Стара Загора)

На подобна тема