Легендата на българския футбол Христо Стоичков се срещна със старозагорци

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства легендарния футболист Христо Стоичков пред сградата на Общината в Стара Загора. „Площадът е пълен, децата имат своя идол пред тях, това е показателно. Необходимо е да пазим и да отдаваме значимото на успехите на Стоичков, защото той направи толкова много за България, колкото друг не е.

Всеки от нас, отивайки в независимо  кое кътче на света – казвайки: Аз съм българин, първото, което чужденците казват е: Ние помним Стоичков". С тези думи Живко Тодоров представи легендарния футболист. „Това е най-голямото признание – оценката и подкрепата от младите хора. Убеден съм, че в тази книга има много мъдрости, които ще им помогнат да станат футболисти, но и да бъдат хора. Стоичков е първо човек, а след това спортист. Благодаря му, че е тук. Стара Загора го обича. Ти си наш приятел“, допълни Тодоров.

Камата е и носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Tой е беше града за представяне на биографичната си книга „Христо Стоичков - Историята“ и отбелязване на 25 години от спечелването на трофея „Златна топка“.

stoichkiv stara zagora 2019 12„По тези улици минавах през далечната 1986 година като войник, не съм забравил, че съм тръгнал от тук, затова се обръщам към вас със съграждани. Горд съм, че съм пред вас с тази книга“, каза Стоичков. Той подари на кмета на Стара Загора копие на „Златната топка“ с пожеланието да съхрани кадърността си и умението си да върви напред. Реплика на футболната реликва получиха още и зам.-кметът Иванка Сотирова и общинският съветник Виктор Драголов.

Стоичков раздаде стотици автографи, а всеки желаещ имаше възможност да запечата в снимка и най-високото персонално футболно отличие, което Стоичков спечели през 1994 г. Допълнително настроение и усмивки донесоха още Димитър Туджаров-Шкумбата и Иво Райчев.

Христо Стоичков поздрави едни от най-малките футболни надежди на Стара Загора - децата от школата „Олимпия спорт“  посрещнаха на игрището зад Централна поща с бурни аплодисменти Златната 8-ца и получиха автографи и снимки. Още стотици малчугани и младежи от спортните клубове на „Берое“ и „Верея“ се снимаха със Стоичков на площада пред Общината.

По-рано днес, Христо Стоичков и екипът му, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, както и общинският съветник Виктор Драголов дадоха пресконференция пред старозагорските журналисти по повод промоцията на биографичната книга.

Авторът ѝ - журналистът Владимир Памуков, разказа, че я е написал лесно, защото е бил пряк свидетел на повечето от описаните случки. По време на срещата със старозагорските медии стана ясно, че книгата е издадена в 50-хиляден тираж и е преведена още на испански, английски и полски език.

Пред микрофоните Христо Стоичков за пореден път заяви, че изпитва дълг към града и жителите му.  Той обяви, че средствата от продажбата на книгата му в Стара Загора ще бъдат дарени в полза на лечението на 32-годишната Камелия Добрева. Тя е болна от остра Т-лимфобластна левкемия и се нуждае спешно от 328 xиляди eвpo за лечение. „Помощта не се купува от аптеките, тя трябва да е в сърцето. Трябваха ми 10 секунди, за да реша да бъда част от каузата в подкрепа на Камелия, когато кметът Живко Тодоров и общинският съветник Виктор Драголов ми споделиха за заболяването на старозагорката“, каза легендарният спортист.

Стоичков получи по време на срещата и личен подарък от първия си командир във поделение 26110 в Стара Загора Атанас Ангелов – автентична войнишка униформа каквато е носил Камата през 80-те години, докато е служил в старозагорското поделение. Малко след това той се разходи по плаца и се върна към спомени от младежките години. 

stoichkiv stara zagora 2019 01

stoichkiv stara zagora 2019 02

stoichkiv stara zagora 2019 04

stoichkiv stara zagora 2019 05

stoichkiv stara zagora 2019 06

stoichkiv stara zagora 2019 07

stoichkiv stara zagora 2019 03

stoichkiv stara zagora 2019 11

stoichkiv stara zagora 2019 13

 

www.infoz.bg   www.infoz.bg  (снимки: пресцентър на Община Стара Загора)

На подобна тема