делегация от Самара

Гости от руския град Самара участват във паметната вечер „Възхвала за Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров посрещна делегация от руския град Самара и заедно с гостите и с областния управител Гергана Микова те поднесоха цветя пред Паметника „Защитниците на Стара Загора“, намиращ се в парк „Пети октомври“. Тази вечер те ще се включат и в паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“.

С нея се отбелязват 142 години от жестоката битка за Стара Загора по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат след 20:30 часа на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, известен като Паметника на Самарското знаме, за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на града. Гост на честванията ще бъде председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Делегацията от Самара се води от Сергей Рязанов, зам.-председател на градската дума в Самара, а в състава и са: Вячеслав Звягинцев, депутат от градската дума, Татяна Шестопалова, ръководител на департамент „Култура“, Сергей Четвериков, ръководител на департамент „Физкултура и спорт“ и Светлана Чикановская, зам.-ръководител на департамент „Образование“.

„Днес честваме 142 години от жестоката битка за Стара Загора по време на Руско-турската война. Българският народ се отнася с изключително преклонение и уважение към всички загинали в боевете и към руските командири, начело с подполковник Калитин, който спасява Самарското знаме. За нас Самарското знаме и много важен символ, единственото, което не е било пленено“, каза заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Сергей Рязанов благодари на домакините си, че старозагорци пазят историческата памет. Той обясни, че вече втора година в Самара се провежда реставрация на паметници, в която участват доброволци от целия свят. На 18 май, когато е празникът на Самарски регион, има редица дейности свързани със Самарското знаме. Тогава се провежда и Фестивал на духовите оркестри, където се изпълнява Скобелев марш. Тази година е имало и възстановка на боевете, в която са участвали и състави от България.

На срещата в сградата на Община присъстваха и Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, Георги Симеонов, директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“ и Петко Крумов, главен експерт в отдел „Туризъм и спортни дейности“.

В разговора стана ясно още, че има възможности за сътрудничество в областта на образованието, културата и спорта. Гостите разказаха за техния проект „Том Сойер фест“, в който се обединяват младежи доброволци за възстановяване на исторически паметници. Те са подкрепени от строителни фирми и магазини в дейността си, работят в свободното си време. Чрез руската делегация младежи от побратимения град Самара получиха покана за гостуване в Международния младежки център в Стара Загора.

IMG 5594 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg