Стара Загора

Старозагорци почетоха саможертвата на защитниците на града (видео)

С паметна вечер „Възхвала за Стара Загора”, организирана от Общината, бяха отбелязани 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската война. Градът е опожарен до основи, а над 14 000 души са изклани. Пред паметта на героите-защитници, в Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора” се преклониха много старозагорци.

Официални гости бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, митрополит Киприан, народни представители и др. В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част.

„Уважаеми жители и гости на Стара Загора, да помним прадедите си – мъченици на вярата и отечеството. Шепа спартанци – защитници на град с хилядолетна история и минало. Град на липи и пшеница, на поети и знаменосци. Град, възроден от не едно пепелище, възправил се гордо към бъдещето и неподчинен. Чест и слава на героите, загинали за Стара Загора. Да живее България!” – каза в приветствиeто си Цвета Караянчева.

„За Стара Загора се говори със слово за един голям подвиг, за един истински български дух, за един истински старозагорски дух, благодарение на който Стара Загора в последствие е възстановена, защото след битките за Стара Загора, градът е сринат до основи. И се иска много труд и самоотверженост да бъде възстановен този град, който ние всички виждаме пред нас” – каза Живко Тодоров.

В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част.
Честването на 31 юли е част от отбелязването на 140 години от възстановяването на Стара Загора. Кулминацията на тържествата ще е на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването на опожарена Стара Загора.

AL4A5897

AL4A6162

AL4A6266

 

Паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“

Слово на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

Слово на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров

Репортаж от събитието

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg