Какъв е проблемът с умрелите риби във водите на езеро „Загорка“?

Умрели риби се появиха във водите на езерото „Загорка“ в Стара Загора. Хора, които използват езерото за риболов или за разходки са констатирали проблема от няколко дена. През тази седмица обаче случаите са по-малко, след като са взети мерки от стопаните на езерото.

ribaДве са причините за измрялата риба, каза пред Радио Стара Загора Валентин Тотев, председател на Спортен клуб по риболов в Стара Загора, който е и един от стопаните на езерото. Той обясни, че повечето от умрелите риби са каракуди и са част от направено наскоро зарибяване на езерото. Някои от рибите не са успели да се приспособят и да си създадат имунитет. Валентин Тотев обаче уточни, че водата в езерото е силно замърсена и това се дължи на дъждовете, но и на боклуците, които се изхвърлят в река Бедечка, чиито води се вливат в езерото. Замърсяването на реката е най-видно около село Змейово и това е втората причина, която е довела до измиране на някои риби.

Валентин Тотев увери, че е направена проверка и че няма нищо опасно и от няколко дни са взети необходимите мерки. Извършва се почистване и обработка с медикаменти за дезинфекция. Според стопаните на езерото „Загорка“ в него сега има хиляди риби, които са се приспособили добре, а умрелите са малък процент. Клубът по спортен риболов заедно с Клуб по корабомоделизъм са стопани за езерото и имат ангажимент и за поддръжката му, като това решение е взето от Общинския съвет на Стара Загора през 2012 г. и е за срок от 10 години.

 www.infoz.bg  www.infoz.bg (снимка: Радио Стара Загора)