Николай Диков: Медицинският факултет третират студентите като бройки, които носят субсидия

Администрацията на Медицинския факултет към Тракийски университет в Стара Загора умишлено създава спънки, за да попречи на студенти, които искат да се преместят в друг университет. Оказва се, че това е стара и широко използвана практика. Това се казва в декларация на Николай Диков.

Николай Диков е председател на Групата на партия ГЕРБ в Общински съвет – Стара Загора. dikovПовод за декларацията му, изпратена и до медии, са сигнали, които той е получил лично. „Всеки има право свободно да избира къде да живее, къде да работи и къде да учи” – припомня Николай Диков и се обръща с настоятелен апел към ръководството на Тракийския университет да промени политиката си и тази порочна практика и да гледа на студентите си като на хора, а не като на бройки, които осигуряват държавна субсидия.

Публикуваме пълния текст на декларацията на Николай Диков. 

Уважаеми дами и господа,

През последните дни на вниманието ми като общински съветник бяха поставени няколко идентични казуса, касаещи явна порочна практика, установена в Медицинския факултет при Тракийски университет в Стара Загора. За мен буди недоумение, че подобен проблем съществува именно в едно висше учебно заведение.

По ред причини, всеки студент може да реши да се премести от един университет в друг, като на тази житейска необходимост съответстват конституционно гарантирани права! Това са български студенти, които желаят да получат образованието си в български висши учебни заведения. България е правова държава и е абсолютно неприемливо именно хора от академичните среди да създават порочни практики, с които да ограничават конституционногарантираните права на студентите! Освен това, България е страна членка на Европейския съюз – обединение на държави, където свободата на придвижване е в основата на създаването на Съюза! Явно в нашия университет все още има хора, които биха предпочели да се върне задължителното жителство – практика от времето на комунизма?!

Крайно време е да се разбере, че днес всеки има право свободно да избира къде да живее, къде да работи и разбира се, къде да учи. Всякакви бюрократични спънки в тази връзка са белег на лошо управление и нежелание да се спазват основни законови положения!

Кажете ми, каква е логиката, студентите да имат право да заявят издаването, и в 15-дневен срок от подаване на заявлението имат право да получат академична справка (регламентирано пределно ясно в чл. 39, ал. 4 от Правилата за учебната дейност на Тракийския университет), но на практика да се създават всякаква абсурдни спънки, така че да се възпрепятства подаването на заявление или при подадено такова, да не се издава исканата справка?! И се оказва, че това е стара, редовна и широко установена порочна практика в нашия университет!

Няма оправдание за подобно безобразие! Студентите са в правото си, а насреща какво получават - нечовешко отношение! На тях се гледа като на субсидия! Това именно са думите на отговорен ръководител в университетските звена: „За мен дъщеря Ви е само една субсидия! Тази справка няма да я получите!”.

Това отношение не е просто абсурдно! Това е недопустимо, а срамът е още по-голям, защото това не се случва в Старозагорския затвор, а в Старозагорския университет!  Непонятно ми е, че трябва да говоря за конституционни права и да ги обяснявам на хора от академичните среди, при това на медици!

Студентите субсидия ли са? А пациентите здравни пътеки ли са!

Следва да стане ясно, че тези студенти са нашите бъдещи лекари, в чиито ръце ще са нашето и на децата ни здраве и живот. Академичните среди и преподавателите в университета трябва да създадат най-добрите предпоставки за развитието и образованието на студентите! Нека не забравят Хипократовата клетва!

Оставам с дълбоко уважение към академичната общност и всички в сферата на образованието и здравеопазването, но явно има самозабравили се професори, които са петно за цялата общност!

Разчитам на това, че ръководството на Тракийския университет и Министерството на образованието и науката ще вземат незабавни мерки за преустановяване на тази абсурдна практика, както и виновните служители да поемат своята отговорност!

Николай Диков,
председател на Групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Стара Загора

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема