Община Стара Загора ще дава еднократна помощ за първо, второ и трето дете

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров застава зад предложението на общинските съветници от Коалиция „Народен съюз” за изплащане на еднократна помощ на семействата за първо, второ и трето дете. Това е важна мярка за борба с демографската криза и тя ще бъде подкрепена от групата общински съветници от ГЕРБ, каза Живко Тодоров.

Той уточни, че предложението идва навреме, защото предстои да се гласува бюджетът за 2020 г. и необходимите средства трябва да бъдат заложени в него.

„През 2009 г. в Стара Загора са се родили 1787 деца, а през 2018-а – 1394, което с близо 400 по-малко. За да бъдат подпомогнати младите семейства, предлагаме за първо дете еднократната помощ да бъде 300 лева, за второ – 500 лева и за трето – 1000 лева” – каза общинският съветник от Коалиция „Народен съюз” Мария Динева. Критериите, на които трябва да отговорят семействата, ще бъдат съобразени с антидискриминационни условия, но и трябва да са изготвени така, че средствата на не попадат в дадена малцинствена група. „Раждаемостта трябва да бъде осъзната и отговорна, а не с цел издръжка на семейството” – коментира кметът на Стара Загора.

IMG 20190911 120415

Обсъжда се еднократната помощ да имат право да получават семейни двойки, навършили 18 години, с минимум средно образование и поне единият от родителите да има постоянен адрес в Стара Загора за последните три години.

От Коалиция „Народен съюз” (формирана от Демократическа партия и Български земеделски народен съюз) предлагат още данъкът за придобито първо жилище от младо семейство (за възраст до 30 години на купувача), да бъде намален, но тази възможност ще бъде обсъдена детайлно с юристите на Общината. Общинският съветник Мария Динева уточни, че групата на Коалиция „Народен съюз” не може самостоятелно да прокара подобни решения в Общинския съвет и затова се търси подкрепата на кмета Живко Тодоров и на общинските съветници от ГЕРБ. „Народен съюз” дава подкрепата си на Живко Тодоров за избирането му за кмет на Община Стара Загора в следващия мандат.

„Жилищната политика е много важен приоритет за Община Стара Загора. Ще потърсим възможност заедно с Камарата на архитектите за обособяване на общински терени, върху които да бъдат изградени или обособени жилищни райони за млади семейства и те да плащат наеми за жилищата, които ползват. До края на годината около 70 домакинства, обитаващи общински жилища, ще бъдат преместени в сградата на бившата Метрологията, която превърнахме Комплекс за хора в неравностойно социално положение. Така ще се освободят жилища, които след ремонт млади семейства могат да бъдат настанени” – обясни Живко Тодоров.

Общинските съветници от „Народен съюз” предлагат още яслите и детските градини в община Стара Загора да бъдат безплатни. Тази идея се обсъжда и на национално ниво и е възможно държавата да покрие необходимите разходи, добави кметът на Стара Загора. Затова ще се изчака още няколко седмици, за да се прецени дали и какво решение да се внесе в Общинския съвет.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема