Държавна опера - Русе гостува в Стара Загора

Държавна опера - Русе гостува в Стара Загора

На 14 и 18 юли 2015 г. Русенската опера ще гостува в Стара Загора с два спектакъла – камерната опера „Процесът Мерилин Монро” от Роланд Баумгартнер и танцовия спектакъл „Откровения”. „Музикант на годината 2014” – това е изборът на българската публика, която определи именно състава на Русенската опера за свой фаворит.

Двата спектакъла на Русенската опера бяха представени с голям успех на фестивала „Софийски музикални седмици”. „Процесът Мерилин Монро” бе аплодиран и във Варна на ММФ „Варненско лято”. В рамките на Летните музикални вечери на Античния форум и старозагорци ще имат възможността да се насладят на изкуството на талантливите участници в спектаклите и на част от оркестъра на Държавна опера -Русе. В две вечери предстои неповторима среща с операта на 21 век и с безграничните изразни средства и послания на съвременния танц.

Prozesy Merilyn Monro„Процесът Мерилин Монро” на Русенската опера гостува в Стара Загора на 14 юли

На 14 юли от 21:00 часа на сцената на Античния форум за първи път пред старозагорската публика ще бъде представена камерната опера „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Спектакълът е на Държавна опера - Русе. Либретото е на Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич (Босна и Херцеговина), режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция. Участват солистите Стоян Стоянджов, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, актьорите Цветана Радушева и Илия Деведжиев, оркестър и балет на Държавна опера - Русе.

Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро” се състоя с голям успех в Русе на 29 октомври 2014 година на новооткритата „Сцена-Ателие” в зала Филхармония. На втория спектакъл присъства и самият композитор, който възторжено прие първата сценична интерпретация на своята опера. Композиторът бе приятно изненадан и очарован от оркестъра, от изпълнителите, от режисьорското решение и заяви желанието си за следващи бъдещи съвместни проекти.

„Процесът Мерилин Монро“ е нова оперна творба, родена в една от музикалните столици на света - Виена. Създателите на спектакъла показват, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот. Нужно е само малко повече въображение отвъд инерцията на стереотипите.

Merilyn Teodora„Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг...Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ - Виена. В режисьорското си нестандартно решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между оперни и драматични артисти. Неговият спектакъл е динамичен, атрактивен, силно театрален и въздействащ.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на Роланд Баумгартнер. Съдържанието на операта отразява именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Оживяват познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е в ръцете на публиката-жури.

Авторът Роланд Баумгартнер (1955) учи пиано и тромпет във Виенската консерватория. През 1979 г. заминава да специализира при Ленард Бърнстейн. Занимава се активно с диригентска дейност, дирижирал е оркестри като Пражката филхармония, Филаделфийската филхармония, Виенски фестивален оркестър, Симфоничния оркестър на Болшой театър. Композира филмова музика, включително „Смъртоносни игри”, „Дъщерята на Йосиф“, „Али Баба“ и др. Работил е за поп изпълнителите Енгелберт Хъмпърдинг и Питър Хофман. Най-голямата му оркестрова творба Missa Pacis (World Peace Fair) е посветена на 200-годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. Представена е в Бон и Линц, в сътрудничество с Брукнеровия фестивал и Австрийската обществена телевизия (ORF). По повод 100-годишнината от началото на Hollywood създава специална симфонична поема, издадена през 1996 г. на CD. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, по чиято музика е реализирана филмовата версия на балета „Али Баба“ - копродукция между бившия СССР и САЩ. В него участват солисти на балета Атланта и Болшой балет, а либретото е написано от дъщерята на бившия съветски външен министър Манана Шеварднадзе. През 2004 г. Баумгартнер създава мюзикъла „Къщата на мечтите“, посветен на австрийския художник Фриденсрайх Хундертвасер. През 2008 г. написва „Opera Mystica“ по текстове на Конфуций, Буда, Исус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалога между културите. През 2010 г. композира неоромантичната опера "Лутър", представена в театър „Хоф“ и в Байройт, а след година и операта "Светът на Хофман" за Театър „Хоф“ в Бамберг.

Русенският балет гостува в Стара Загора на 18 юли

На 18 юли от 21:00 часа балетът на Държавна опера - Русе ще представи на сцената на Античен форум „Августа Траяна” своята продукция „Откровения”. Русенският балет през последните две години демонстрира изключително високо ниво както в богатия си класически репертоар, така и в областта на съвременния танц.

Vessela Vassileva Alexander Markov Otkrovenia2Спектакълът Откровения на Държавна опера – Русе е калейдоскоп от различни танцови техники и светоусещания. В него са представени танцовите фантазии на четирима от най-нашумелите ни танцьори и хореографи в момента – както на българската, така и на европейската сцена. „Ангелина Гаврилова, Анна Донева, Асен Наков и Християн Бакалов сътвориха божествения огън на „Откровения” (Пламен Калинов, в. „Бряг”). Ангелина Гаврилова е солистка на Балет Арабеск, с репертоар от над 70 роли и редица участия в различни театрални и телевизионни проекти. Преподава модерни техники, композиция и импровизация, учебна практика, специалност "Модерни танци" в Националното училище за танцово изкуство. В танцовата си композиция от албума Тишината в мен тя ползва музика на несравнимия цигулар Гидон Кремер. С миниатюрата Молитва Анна Донева, на основата на Сюита за виолончело от Й.С. Бах, пресъздава състоянията на надежда и вглъбяване, от които се нуждае всеки в търсенето на своите съкровени мечти. Авторката е сред малцината българи, специализирали хореология и рилийз в престижния Лабан Център Лондон (Laban Centre London). Асен Наков също оформя своя творчески почерк като солист в балет Арабеск. Работи със световноизвестни хореографи от САЩ и Канада, Англия и Холандия. В своята танцова миниатюра той използва хита на Енгелберт Хъмпърдинг Сянката на твоята усмивка, невероятния глас на перуанската легенда Има Сумак и колаж от латино ритми, за да изрази сложният лабиринт от взаимоотношения между мъжа и жената. Християн Бакалов е европейска и световна звезда като танцьор, с престижни проекти във Франция, Белгия, Норвегия и САЩ. Той е автор на мъжки танц, чиято основа са емоционалните послания с вечния шансон на Au Suivant на Жак Брел.

Zorniza Petrova. Markov OtkroveniaХудожественият ръководител на балетната трупа на Русенската опера Силвия Томова дава шанс и на двама млади изпълнители от балета - Александър Марков и Мариян Янков, да се изявят и като хореографи. Техният хип-хоп танц Странен отряд е и с ефектното мултимедийното решение, също дело на балетен артист от трупата - Теодор Цаков.
Виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер подари на Русенска опера своя танц Музикална кутийка, поставен от него с балетните артисти от трупата.

Специално за старозагорската публика ще бъде представен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината”. Темпераментното „Танго” на Пиацола ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес. Силвия Томова – възпитаничка на именитата балетна академия „Ваганова” - Санкт Петербург, дългогодишна примабалерина на Софийската опера и настоящ художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Русе, се наложи през последните години и като забележителен и много търсен хореограф у нас и в чужбина. Спектакълът „Ромео и Жулиета” и „Полет към светлината” бе създаден през 2014 година специално за русенския балет. Автор на декора и костюмите е италианският художник Салваторе Русо.

Участват Весела Василева, Елена Харалампиева, Зорница Петрова, Беатрис Ралева, Радка Петрова, Никол Джиброва, Малина Арнаудова, Детелина Кремакова, Цветелина Катрин Котова, Грета Георгиева, Жаклин Драганова, Александър Марков, Мариян Янков, Теодор Цаков, Стоян Фъртунов, Антон Иванов, Деян Добрев, Михаил Дамянов и др.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема