Детски музей на колела пристига в Стара Загора

Детски музей на колела пристига в Стара Загора

Стара Загора е първата спирка на Детски музей на колела, където на 18 юли 2015 г. ще зарадва децата със своите работилници. Идеята е чрез безплатни осем арт ателиета и импровизиран музей, децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на световното изкуство – Праистория, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековие, Ренесанс, Импресионизъм, Кубизъм и Попарт.

Проектът е съвместна инициатива на SocieteGenerale Експресбанк и фондация Изиарт и гостува за първи път в града.

Благодарение на Община Стара Загора, Музеят на колела ще бъде разположен на площада в центъра на града, на площ от над 200 кв. м. Работното време на музея ще бъде от 10:00 до 20:00 часа с почивка в най-горещите следобедни часове.

Музей на колела в Стара ЗагораВъв всяко едно от 8-те творчески ателиета участниците ще могат да създадат свои шедьоври, използвайки техники от различните периоди на историята на изкуството. След като преминат през всички тях, децата ще имат възможността да станат куратори на музейната експозиция, като подредят в музея на колела специално създадените копия на най-великите произведения и да получат диплома за преминатото обучение.

Водещите на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия, с опит в работата с деца, както и служители доброволци от Societe Generale Експресбанк.

„Проектът цели да покаже на децата, че историята на изкуството е една изключително интересна материя, стига да бъде предадена по различени достъпен начин. Така се опитваме да дадем нов поглед и разбиране върху творчеството като цяло и кой знае – може би сред посетилите „Музея на колела“ ще бъдат открити неподозирани за самите деца и техните родители таланти и знания, които да дадат насока за бъдещето им развитие” - споделя Мая Клевцова, ръководител отдел Комуникации към Societe Generale Експребанк.

Станка Желева – директор на фондация „Изиарт” допълва: „Тази година предвид големия интерес към проекта сме включили и нови градове, а един от тях е и Стара Загора. Стартираме обиколката именно тук и вярваме, че ще деца и родители ще бъдат истински заинтригувани от историята на изкуството, след като ни посетят. Очакваме ви и обещаваме голямо забавление за всички.”

infoz autor www.infoz.bg (по информация на AMI Communications Bulgaria)

На подобна тема