Живко Тодоров: Стара Загора ще бъде най-зеленият град в България

По инициатива на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, всяка година в покрайнините на града ще се залесяват оголени площи. „Амбицията ни Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. На 9 ноември ще засадим най-малко 10 000 дъба и призовавам всеки, който желае, да се включи в „зелената” инициатива” – каза Живко Тодоров.

Фиданките са осигурени от Регионална дирекция по горите, която заедно със Сдружение „Зелени Балкани” и Държавно горско стопанство – Стара Загора са партньори на инициативата. Самото залесяване ще стане с доброволен труд.

zalesyavane jivko todorov

„Определили сме площ от 157 дка в местността Магарешка поляна, по пътя за Дъбрава. Тази година ще залесим над 20 дка и призовавам всички към отговорно пазене на горите, защото те са богатство, което бавно се създава, но може да бъде унищожено за часове” – коментира инж. Петър Заяков, директор на Регионална дирекция по горите – Стара Загора.

Ивайло Клисуров, член на Управителния съвет на Сдружение „Зелени Балкани” – Стара Загора определи инициативата на кмета като изключително полезна и навременна с оглед на климатичните промени. „Чудесно е, че тук работим в синхрон и с идея да има повече широколистни гори в района. Ще  участваме с доброволци и съдействие“, каза и Ивайло Клисуров.

Инж. Заяков увери, че горският фонд в Стара Загора не намалява. Определени са 365 дка оголени терени, които очакват залесяване чрез финансиране чрез различни програми. Дирекцията е кандидатствала за финансиране по мярката за възстановяване на горски масиви, пострадали от пожари. „Целият горски сектор изцяло подкрепя инициативата за създаване на дъбова гора, защото така ще намалим голата площ, която в момента там е 157 дка. Този незалесен терен, в посока Магарешка поляна и Заешка поляна, изгорял през 2007 година, е възстановяван през годините, но въпреки всичко страда ежегодно от пожари. Точно това е пример колко трудно е да създадем гора“, уточни инж. Заяков.

По време на пресконференцията по повод зелената кауза за Стара Загора стана ясно, че горският фонд в областта е в добро състояние и расте, но има нужда да бъде опазен от недобросъвестно отношение. Живко Тодоров припомни, че ако над града, има голяма дъбова гора, то това ще ограничава и възможността от стичане на голямо количество вода към центъра на града при обилни валежи. Общината работи активно за подобряване като цяло на качеството на въздуха и околната среда, стана ясно по време на пресконференцията. В нея участваха още ресорният зам.-кмет Йордан Николов и началникът на звено „Озеленяване и комунални дейности“ Николай Стоев.

В местността Магарешка поляна, по пътя за Дъбрава, през 2019 г. ще бъдат залесени над 20 дка с дъб

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg