Държавна опера - Бургас представя "Атила" на Верди в Стара Загора

Бургаската опера гостува на Античния форум със своята суперпродукция на операта „Атила” от Джузепе Верди. Калуди Калудов, Делян Славов, Йоана Железчева, Марян Йованоски – съзвездие от оперни изпълнители са изборът на Бургаската опера за главните роли в остановката, която ще бъде представена на 15 юли 2015 г. от 21:00 часа на сцената на Античния форум в Стара Загора.

Режисьор е директорът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов, художник на костюмите и декора - Каталин Алборе. Впечатляващата сценична визия с изумителни мултимедийни ефекти и режисьорската интерпретация, в съчетание с блестящ подбор на изпълнителите на главните роли, са предизвестен успех за гостуването на Бургаската опера със спектакъла на операта „Атила”.

Главният диригент на Държавна опера - Стара ЗагораДиригент на представлението е главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, диригент на хора – Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майстора на Бургаската опера Недко Георгиев.

Атила на ВердиРолята на Форесто е знакова за световно признатия български тенор Калуди Калудов. Неведнъж през неговата стремителна и възходяща кариера, тази роля го е отвеждала на върха. След като дебютира в Софийската опера, е поканен да замести свой колега във Виенската Щатс опера. Веднага следва покана за Миланската Скала – спектакълът под диригентството на Рикардо Мути е записан от италианската телевизия РАИ Уно и записът се превръща в „наръчник” за всеки по-млад тенор, но когото му предстои да влезе в ролята на Форесто. Калуди Калудов е изпълнявал тази роля в различни спектакли по най-престижните оперни сцени в света. Със състава на венецианския Театро Ла Фениче гостува и в Япония. В България е участвал в постановката на „Атила” на Варненската опера и миналата година пее в премиерния спектакъл на Бургаската опера през месец юли.

Младите сили и първи солисти на Бургаската опера Йоана Железчева, Делян Славов и Марян Йованоски - великолепни изпълнители с изключително красиви гласове, ще се изявят в ролите на Одабела, Атила и Ецио. В ролите на Папа Леоне и Улдино - солистите Диман Панчев и Милен Динолов, участват хор и оркестър на Държавна опера - Бургас.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема