Атрактивни ретро автомобили бяха представени на празника на Стара Загора

Атрактивни ретро автомобили бяха представени на празника на Стара Загора – 5 октомври

Близо 200 реставрирани стари автомобила, произведени преди десетилетия, участваха в атрактивния Ретро парад в парк „Артилерийски”, посветен на празника на Стара Загора – 5 октомври и на 25-годишнината от създаването на автомобилен клуб „Ретро”, който е организатор на събитието. 

Бончо Делчев е член на клуб „Ретро”. Около 30 години се е занимавал професионално с реставриране на стари коли в Англия. Той участва с три свои „Ролс-Ройс”-а. „Червеният е произведен 1984 г., синият е от 1974 г. Една от най-ценните коли, която имам е от 1954 г., казва се „Ролс Ройс Силвър Даун”. Тя е доста рядък екземпляр, произведени са само 760 коли. Реставрацията на стари автомобили ми доставя удоволствие. Мисля, че правим нещо хубаво като съживяваме тези красоти” – сподели Бончо Делчев.

Петър Андреев от Кърджали показа своя Фолксваген, произведен 1967 г. Реставрирал го е в продължение на 4 години, защото е бил в много лошо състояние.

Ретро парадът привлече много старозагорци и гости и направи Празника на Стара Загора още по-пъстър. „Създава много настроение. Инициативата е добра, много хора се събират и се получава купон” – каза Христо Хаджиев от Стара Загора.

Голям интерес сред посетителите предизвика най-старият автомобил, който участва в Ретро парада в Стара Загора. Форд Т, който пристигна от Поморие, е произведен в далечната 1910 година.

IMG 2987

IMG 3007

IMG 3092

IMG 3108

IMG 3117

Броят на участниците достигна 172-ма, като някои от тях участваха с по две и повече автомобила, от различни български и чуждестранни градове. В парк „Артилерийски“ се струпаха стотици любители на коли и мотоциклети. Там бяха връчени и седемте специално изработени дървени купи, произведения на изкуството, излезли изпод ръцете на майстор от Тревненската дърворезбарска школа. Тричленно международно жури решаваше класирането, като за първи път досега и публиката излъчи своя фаворит.

  • Най-старият автентичен автомобил на изложението – „Форд Т“ от 1910 година, заслужи две от наградите – за най-добро сред довоенните автомобили и приза на кмета на Стара Загора.
  • При следвоенните автомобили наградата отиде при „Ролс Ройс Силвър Даун“.
  • „Ява 559“ грабна приза за най-добър мотоциклет.
  • Публиката удостои със своята награда американската класика „Студибейкър“.
  • Призът за най-автентичен автомобил отиде при „Опел Рекорд Олимпия“.

Организаторите връчиха своята награда на колоритна, но автентична, детска играчка „Москвич“. Наградите на победителите бяха връчени от председателя на Старозагорския клуб „Ретро“ Тончо Желязков и неговия заместник Гено Иванов, председателя на Организационния комитет за провеждане на 25-тата годишнина на клуба Ганчо Баев, както и от Николай Диков, председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности на Общинския съвет в града и ресорния зам.-кмет Красимира Чахова.

„Използвам възможността да поздравя организаторите, както и всички любители на автомобилите, които са част от днешното събитие. Наблюденията на всички са, че старозагорският ретро парад има претенциите и заслугите да бъде сред най-добрите в страната“, каза по време на церемонията Николай Диков. Той отправи пожелание за здраве и успехи към всички старозагорци за празника на града, по чийто повод се провежда и ретро събора.

За 25-те години от своето създаване клубът подари на всеки участник тематични подаръци, както и специална книга, събрала историята му през годините. 

„За провеждането на това събитие в този му формат работихме от сърце и с дръзновение. Искахме нов облик. Каквото и да прави обаче един организатор – без всички участници, без публиката – нещата не биха се получили. Сърдечни благодарности към всички ви“, каза при финала на награждаването Ганчо Баев.

Традиционно ретро автомобилите преминаха през централните улици на Стара Загора, където продължиха да събират погледи и възхищение от любителите на класическите коли.

Автомобилният ретро парад привлече много старозагорци и гости и направи Празника на Стара Загора още по-пъстър

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (снимки: пресцентър на Община Стара Загора)