39-ият контингент беше изпратен за Афганистан с тържествен ритуал в Стара Загора

39-ият контингент беше изпратен за Афганистан с тържествен ритуал в Стара Загора

39-ият контингент от Българската армия беше изпратен за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан с тържествен ритуал в Стара Загора. Формированието се състои от 130 военнослужещи, от които 14 – жени. Задачите им са свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на летището в Кандахар и с обучението и на формирования от Афганистанската национална армия.

Сред официалните гости на церемонията по изпращането на контингента бяха зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на Съвместното командване на силите генерал- лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада, командири на военни формирования от състава на Сухопътните войски, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Общината, Димитър Драчев, зам.-областен управител и др.

„Убеден съм, че не само аз съм изпълнен с чувство на гордост като гледам тези горди момчета. Тази задача е важна, защото вие сте посланици на нашата държава. Подготвени сте и сте в състояние да изпълните задачата. Ние сме с Вас и ще Ви очакваме пак тук в пълен строй. Желая ви успех!“ - каза ген. – лейтенант Илиев.

„Нека това бъде Вашето вдъхновение за успешна мисия, която ще изпълните. Знаем, че българският воин никога не е позволявал българското знаме да бъде пленено. На добър час!” пожела Иванка Сотирова зам.-кмет на Стара Загора. Тя връчи на националния командир на контингента полковник Красимир Горанов знамето на Стара Загора, което бойците ще отнесат в Афганистан.

Иванка Сотирова връчва знамето на Стара Загора

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: