Иван Матев

Отвори врати новата експозиционна зала на Музей „Литературна Стара Загора”

Музей „Литературна Стара Загора”, останал три десетилетия без сграда и експозиция, вече има свой дом. Официалното откриване на експозиционната зала се превърна в истински празник за многобройните гости. Тя се намира в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (вход от изток).

IMG 5014

Едва ли има друг град с музей на литературата. Битката беше дълга, борбата изстрадана. Ако нямахме подкрепата на кмета Живко Тодоров, нямаше да се увенчае с победа – каза в приветствието си Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Старозагорският духовен облик е двигател на литературна България. Както е казал Кирил Христов още през 1881 г. без Стара Загора, няма българска литература“ – заяви уредникът на музея Иван Матев. „Радваме се, че след три десетилетия постигнахме това. То стана възможно, благодарение на категоричната подкрепа на кмета Живко Тодоров, на ценителите и стожерите на литературното ни наследство в Общината – Иванка Сотирова, Диана Атанасова и отдел „Култура“, допълни Матев. Той благодари и на арх. Татяна Радева за проекта, като и на братята художници Михаил Косев и Димо Генов, с чиято подкрепа е подредена експозицията, добави той и припомни препоръката на старозагорския поет и сърцевед Христо Кацаров, написана върху титулната страница на есеистичната му повест „Път до село“ на 27 август 1979 г. – „Дано Дом „Литературна Стара Загора да събере под своя покрив тези пръснати души-поетите“.

Димитър Делев, седмокласник от Шесто основно училище „Свети Никола“ представи интересно и експресивно експозицията и най-интересните артефакти в нея.

От името на ръководството на Община Стара Загора Иванка Сотирова дари на музея портрет на Иван Мирчев, нарисуван от неговия съгражданин и духовен сподвижник, портретистът Николай Евров. Старозагорецът Щилян Кунев подари уникално издание на книгата „Тринадесет мистерии“, събрала стихове на двама велики старозагорски поети – Иван Хаджихристов и Иван Мирчев. Благодарствен знак на Община Стара Загора беше връчен на Иван Матев за заслугите му в опазването на литературното ни наследство.

 

Иван Матев, уредник на Музей „Литературна Стара Загора”, представя акценти от новооткритата експозиция

Репортаж от откриването на новата експозиция на Музей „Литературна Стара Загора”

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24