Платформата Bulgaria wаnts you ще привлича сънародниците ни в чужбина

Платформата Bulgaria wаnts you ще привлича сънародниците ни от чужбина

Сдружение „Движение национална кауза” (ДНК) стартира от Стара Загора проекта си за разработване на платформата Bulgaria wаnts you. Това обяви пред журналисти Андрей Арнаудов, председател на сдружението и добави, че градът е избран за начало на проекта заради бързото си развитие и заради това, че има висок за страната стандарт.

Електронната платформа Bulgaria wаnts you (България те иска), ще бъде отворена за посещения през март 2020 г. Тя ще бъде насочена към българите в чужбина, като целта е те да бъдат мотивирани да се върнат обратно в родината си. Сайтът ще предоставя всеобхватна информация за отделните региони – дадености, средна работна заплата, визитка на фирмите, административни услуги, стандарт на живот, ниво на безработица, възможности за забавление и спорт и др. Всичко това ще бъде допълнено и чрез видео визуализация.

Инициативата цели да привлече българи от чужбина, като им предлага възможности за работа и информация за качеството на живота в различните региони на страната.

Bulgaria wаnts you

„Ще предложим и Life Cost Calkulator (калкулатор на разходите за живот), чрез който всеки може да направи съпоставка какво може да си позволи със заплатата, която получава в Берлин например, и какво месено възнаграждение му е необходимо за да живее и работи в Стара Загора” – каза Андрей Арнаудов.

„Българският бизнес осъзнава, че трябва да направи определени жестове към бъдещите си служители и платформата ще го стимулира за тази крачка.“ – заяви eкспертът по човешки ресурси Георги Първанов от C-team, част от екипа на платформата. За всяка обявена свободна позиция в сайта, компаниите ще се ангажират с определен пакет услуги за преместване, които биха могли да предоставят на бъдещия си служител, с цел те да вземат по-лесно решението да преустроят живота си обратно в родината.

Проектът на Сдружение „Движение национална кауза” предвижда още ДНК-карти, които ще бъдат подарявани на част от българите, ползващи платформата, които искат да се върнат от чужбина. Те ще бъдат на стойност до 10 000 лева под форма на начален стартов пакет за различни видове услуги, от които ще имат нужда. Възможно е чрез картата да бъде платен самолетен билет за връщане от чужбина в България, да се ползват транспортни услуги, наем за жилище, храна на работното място, заплащане на различни такси и услуги, като във финансирането ще се включат и предприемачите. „Работим в синхрон с бизнеса по този проект и виждаме, че предприемачите са осъзнали, че трябва да правят повече жестове към сънародниците ни зад граница, за да ги привлекат с цел да се реши проблема с липсата на кадри на пазара на труда у нас” – добави още Андрей Арнаудов.

Освен Община Стара Загора, партньор на проекта е местната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Нейният председател инж. Стефан Шоселов заяви, че е много важно проектът на Сдружение „Движение национална кауза” да бъде подкрепен, защото една трета от сънародниците ни чужбина са готови да се върнат. „За целта трябва да създадем добри условия за работа и живот и ние сме готови да го направим” – увери инж. Шоселов. Според него, една от причините за напускането на младите хора на България е ниското ниво на образование. По инициатива на кмета Живко Тодоров са проведени разговори с ръководството на Тракийски университет за разкриване на IT специалност, в следващите години ще бъдат въведени и инженерни науки. „Ще направим всичко възможно да променим образователната система. Ще повишаваме и заплатите, за да върнем повече хора в България” – каза още регионалният председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема