Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Започва 50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Държавна опера – Стара Загора открива 50-ото юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство с грандиозен спектакъл на „Африканката” от Джакомо Майербер днес от 19:00 часа. Режисьор на впечатляващото с мащабите и сложност си произведение е Вера Немирова. Постановката е съвместна продукция на Старозагорската опера и Дойче Опер – Берлин.

Оттам са и дарените 850 костюма. Романтичната френска гранд опера се поставя за първи път на сцена на Балканския полуостров. България дори не е разполагала и с нотен материал на произведението, който се оказал с обем на малък хладилник, сподели диригентът маестро Ивайло Кринчев.
„Гранд опера е голямата френска опера, която има и задължително огромни разгърнати балетни сцени, които са от порядъка на 20 минути в „Африканката”, а целият обем на заглавието е около четири часа и половина, но никой от театрите не използва пълната версия. В нашата се постарахме да не губим естеството на разказа и да запазим най-красивите музикални моменти” – сподели проф. Кринчев.

opera stara zagora afrikankata 03

Операта „Африканката” е огромно предизвикателство за целия творчески екип и особено за солистите. „Партиите са буквално на предела на певческите възможности, но същевременно с това са изпълнени с прекрасна мелодика, независимо от сложността, с която са изградени и могат да представят певеца в една прекрасна светлина. Радвам се и благодаря на всички солисти, че се нагърбиха с това голямо изпитание” – добави маестро Кринчев.

50-ият Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е сред най-престижните музикални събития в България и вече е с международно участие. Ще бъдат представени произведения, които не могат да се срещнат в програмите на театрите, като операта „Африканката”. „След нейната премиера ще гостува Гданската опера с постановката „Таис”, която е един от най-елитните европейски театри. Фестивалът ще бъде закрит от Държавна опера – Пловдив, с нейната най-нова продукция операта „Фалстаф”. Три заглавия, които рядко се срещат дори и европейските театри, защото са трудни за изпълнение” – каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Държавна опера – Стара Загора чества още един празник – 70 години от създаването на първата извънстолична балетна трупа. „Благодаря на директора Силвия Томова, както и на всички млади хора от над 20 страни, които предпочетоха да дойдат и да дадат своята творческа енергия в нашата балетна трупа” – добави Огнян Драганов. Старозагорският балет ще представи новата си продукция „Шопениана” и „Ромео и Жулиета” от Чайковски на 5 декември.

opera stara zagora afrikankata 01

Операта „Африканката” е огромно предизвикателство за целия творчески екип и особено за солистите. Романтичната френска гранд опера се поставя за първи път на сцена на Балканския полуостров

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема