16 междублокови пространства в Стара Загора ще бъдат облагородени

В Стара Загора започват основни ремонти на 16 междублокови пространства и източната част на ул. „Бр. Жекови“. Те са включени в изпълнението на втория етап от проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора" на стойност над 3,6 млн. лв. Ще бъдат ремонтирани 10 детски и 3 спортни площадки.

"Миналата седмица в Министерството на регионалното развитие подписахме договора за реконструкция и обновление на 16 междублокови пространства и ул. „Бр. Жекови“, в участъка от бул.“Св. П. Евтимий“ до ул. „Ст. Караджа“. Те са в плачевно състояние и са избрани според най-голямата обществена значимост – най-много подписки на граждани, от дълги години. Още в началото на мандата тези места бяха дефинирани като неугледни, защото с увеличаване на броя на автомобилите в града, зелените площи постепенно са превърнати в паркинги, респективно в кални площадки" - каза на пресконференция кметът Живко Тодоров, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той поясни, че обществените поръчки са проведени в кратки срокове, още преди сключването на договора и по обектите вече се работи. Правим това, защото се убедихме, че това е, което хората искат – ремонт на инфраструктурата на местата, където живеят.

Живко ТодоровВ инвестиционната програма на общината са предвидени средства и за още междублокови пространства, както и за кварталите. В кв. „Самара -1“, бл. 286, срещу зала ДЗУ започва ремонт на пространството около новата църква, ще бъде направена нова уличка, с паркинги и озеленяване, каза още кметът. Той съобщи още, че върви обществената поръчка за възлагане на ремонта в кв. „Самара-3“ за подмяна на ВиК мрежата,асфалтиране на улиците, направата на тротоари и цялостно обновление на квартала. Има осигурено финансиране от ПУДОС и наесен работата може да започне.

Очаквам скоро да започне работа и по най-голямото и неугледно пространство в кв. АПК, за което ни сигнализираха граждани на среща миналата година. Работи се и в кв. „Казански“, в кв. "Три чучура-юг" се приключиха обекти, предстои ново възлагане там, каза Тодоров. В кв. “Зора“ сме възложили две улици, тротоари и локални ремонти. Работи се и по–най-дългата улица в западната част на кв. “К. Ганчев“ - „Кап. П. Ангелов“, по ул. “Лилия“, „З. Зограф“ и по по-малки улички в квартала.

Скоро започва изграждането на музей „Литературна Стара Загора“. Избраният изпълнител е „Стини“ ООД. Приключени са обществените поръчки и предстои старт на ремонтите на ОДЗ № 34 „Райна Княгиня“, 13 ДГ „Пролет“.

По думите на кмета, в кварталите никога не се е правило повече, отколкото сега. Почти няма училище или детска градина, на които да не са извършвани ремонти дейности - ЦДГ №25 Ален Мак, кв. "Три чучура" – юг, училищата „Г.Райчев“, „П. Хилендарски“, детски ясли и градини в Самара – 1, АПК и т.н.

Предстои обществено обсъждане за името на новия парк. Поетапно ще се прави новото кръгово кръстовище на западния изход на Стара Загора, в момента вървят обществени поръчки за възлагане на строителните дейности, стана ясно още днес.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема