Деца помагат на болни деца в Стара Загора

Деца помагат на болни деца в Стара Загора

Благотворителен базар „Нарисувай мечта“ стартира в Стара Загора. Това е втори етап от благотворителния конкурс за детска рисунка, организиран от Асоциация „Муковисцидоза“ и с подкрепата на Фондация „Искам Бебе“. Конкурсът е обявен в социалните мрежи и идеята е да се създаде у децата чувство за съпричастност с болните им връстници. До 13 декември събраните над 200 рисунки са изложени във фоайето на Община Стара Загора.

„Каним всички граждани и гости на Стара Загора, да заповядат и да се запознаят лично с творбите на малките художници. Стотици деца от цяла България отвориха сърца и безвъзмездно дариха таланта си, за да подпомогнат други деца и пациенти болни от муковисцидоза“ - разказа старозагорецът Янко Янков, представител на асоциацията. Той е баща на дете с такова заболяване и поел инициативата да помага на всички болни деца.

Муковисцидозата е рядко генетично заболяване, което засяга всички органи и системи в тялото с изключение на мозъка. Проявява се още в ранна детска възраст. Болните не усвояват веществата, поради което се налага с всяко хранене задължително да се пият панкреатични ензими. Допълнително всекидневно те приемат витамини, имуностимуланти, правят по няколко инхалации на ден, дихателна гимнастика. Болните от муковисцидоза в България са общо 215 и 80% от тях са деца.

„Няма лечение за това заболяване. Разходите са изцяло за сметка на болните и техните семейства, като могат да достигнат до 2 000 – 3 000 лв. месечно. У нас няма скрининг нито утвърден стандарт за болестта“, обяснява Янков. Затова той призовава хората с добри сърца да посетят базара и закупят рисунка. „Дарявате не пари, дарявате живот“ - категоричен е той.

Рисунките са на цени от 10, 20 или 30 лв. Във фоайето има представител на Асоциация „Муковисцидоза“ и кутия за дарения. В нея може да оставяте сумата на закупената рисунка. „Всеки от нас има силата да превърне своя път и своите дела в инструменти на любовта и надеждата. Протегнете ръка, дарете живот!“ - призовават от асоциацията.

www.infoz.bg  www.infoz.bg