хляб

Съветите на Иван Мирчев за приготвяне на вкусна коледна пита

Сред традиционните ястия, които неизменно присъстват на празничната трапеза на Бъдни вечер, е коледната пита с пара за щастие и благоденствие през новата година на късметлията, на който се падне. Първото парче се оставя за Богородица, второто за къщата, а останалите се раздават на всички присъстващи. Известният майстор хлебар от Стара Загора Иван Мирчев дава ценни съвети как да си приготвят вкусна и здравословна пита за светлите празници.

ivan mirchev

„Най-важното е да имате качествени суровини. Аз използвам брашно, смляно на каменна мелница, без химикали, подобрители и консерванти и хлябът е наистина е жив, тъй като с кваса събуждаме бактериите, които са в него. По този начин спазваме технология и традиция, която е повече от 100 години” – обяснява Иван Мирчев.

Той използва бавна технология на втасване с квас и пече хляба в каменна пещ, но дава важни препоръки как може да се приготви той и в домашни условия. „Хубаво е да използвате натурално брашно, а във водата да няма хлор. Ако не е изворна, да е престояла известно време, поне едно денонощие. Другото, което е много важно, е квасът. Той е нещо живо, трябва да се гледа, да се храни. Трябва да видите кога може да предвидите, че е готов и чак тогава да замесите хляба, който цяла нощ да втасва и на другия ден да изпечете” – каза майсторът-хлебар.

Иван Мирчев е радетел на здравословното хранене и препоръчва да се консумира хляб, направен от безглутеново брашно. Такива ще бъдат и коледните пити, които ще приготви за много старозагорци.

Пекарната на Иван Мирчев се намира на бул. „Св. Патриарх Евтимий” в Стара Загора (на автобусната спирка на източния тротоар, в близост до магазин Перун, срещу магазина на „Била”).

Иван Мирчев, майстор хлебар: Истинският хляб се прави бавно и само от качествени продукти

Гледайте видеото и в Youtube

ivan mirchev veseli praznitsi

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Мини Марица изток

Най-четеното от последните дни