стари пощенски картички

Изложба напомня за годините, в които си честитихме празниците с картички

Преди съвременните интернет технологии да станат част от ежедневието ни, хората са честитили празниците като са изпращали по пощата картички за Рождество Христово и Нова година на близки и приятели. Тези спомени на по-зрелите поколения оживяват чрез изложба в Къща музей „Градски бит XIX век” в Стара Загора. Показваме картички от първата половина на 20-и век.

Другите са от 60-те – 70-те години, от т. нар. период на социализма. Всеки, който посети изложбата може да види не само едни красиви картички, но и да открие разликата в изработката, в самите пожелания и поздравления на картичките от тези два различни периода, разказа доц. д-р Евгения Иванова, етнограф в Регионален исторически музей – Стара Загора.

Най-старата картичка е от 1901 г. Първите картички, които се появяват в провинцията са от началото на 20-и век. Изработвани са предимно в чужбина, а в България само е слаган печатът „Честито Рождество Христово”. В Стара Загора има любопитен факт. През 1903 г. се изработват картички от пощите в София, които се разпращат до техните служители. Ние имаме запазена такава картичка – сподели доц. д-р Евгения Иванова.

Изложбата, която припомня за коледните картички, изпращани по пощата, може да бъде разгледана до края на януари. В отделен кът в къща музей „Градски бит XIX век” са експонирани и традиционни сурвакници, изработени от естествени материали от деца в ателиетата на Регионален исторически музей – Стара Загора.

poshtenski kartichki stara zagora poshta

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема

Най-четеното от последните дни