Три язовира в област Стара Загора са опасни и ще бъдат изведени от експлоатация

Съставени 54 протокола с 86 предписания на собственици и ползватели на язовири на територията на област Стара Загора, в резултат на направени проверки на 43-те водоема. Най-сериозни нарушения в стопанисването са констатирани на язовирите Долно Сахране, Априлово и Хайдушко кладенче.

Те са в предаварийно състояние и затова са издадени предписания за извеждането им от експлоатация. Това съобщи на пресконференция областният управител Георги Ранов.
Комисията, извършваща проверките на водните обекти, е съставила 66 протокола за затлачени от наноси и гъста растителност реки и речни дъна.

Стоян Колев и Георги РановИзцяло е възстановена дигата на р. Сазлийка в Гълъбово. Общо 625 000 лв. е отпуснала Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на община Гълъбово за справяне с последиците от тежките наводнения в края на миналата година. На община Мъглиж са дадени 316 000 лв., на Раднево – 112 000 лв., на Николаево – 46 000 лв.
Яз. Копринка е пълен на 45% и има достатъчно свободен обем, каза още инж. Ранов. Нормално е и състоянието на останалите язовири в областта, съобщиха от пресцентъра на Областна управа - Стара Загора.

На пресконференцията информация за пожарната обстановка в областта изнесе комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН. От тази година дирекцията разполага с 5 автомобила, предназначени специално за гасене на горски пожари. Те са разположени в Павел баня и в Казанлък. Регионалната дирекция разполага общо със 101 автомобила и друга техника за работа при пожари. Засега обстановката в областта остава спокойна, но предвид продължаващите горещини ситуацията може да се усложни.

Комисар Колев съобщи, че прогнозите показват горещо и сухо време поне още 3 седмици. Синоптиците са установили, че от години от 25 - 26 юли до средата на септември в региона в следобедните часове започва да духа лек вятър, който създава предпоставки за възникване на пожари. Затова от РД РБЗН призовават хората да бъдат много внимателни и при пожар веднага да сигнализират на тел. 112. Областният управител и комисар Колев се обърнаха към гражданите с призив за спокойствие и отговорност при възникване на опасни ситуации.

infoz autor www.infoz.bgbarcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

На подобна тема

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор