Най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка

Традиционният за януари София МЕНАР Филм фест отново ще гостува в Стара Загора. Ще се проведе от 14 до 26 януари в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Програмата на София МЕНАР Филм фест представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка.

Включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

Всяка година организаторите се стремят да обогатяват програмата с разнообразие на филми от държави, режисьори и теми. Тази година в селекцията за Стара Загора влизат 5 игрални, 2 документални филма и късометражна програма с 6 заглавия. Държавите, които са представени са: Египет, Турция, Иран, Йордания, Ливан, Казахстан, Германия, Алжир.

Организатор на София МЕНАР Филм фест е „Позор“, а в Стара Загора фестивалът се провежда с партньорството между Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и „АртЕриа“ – компания за разпространение на изкуство.

Откриването е на 14 януари от 18:30 часа с филма на Египет, предложен за чуждоезичен „Оскар” „На края на света“ (Yomeddine, 2018) на режисьора Абу Бакр Шауки. Филмът разказва историята на един отхвърлен от обществото добряк, едно остроумно хлапе и едно уморено магаре, които тръгват на дълго пътешествие из прашните египетски пътища в търсене на нещо, което никога не са срещали, но цял живот копнеят за него.

Трогателната история на Бешай и Обама трогна зрителите и критиката по целия свят и спечели десетки награди, включително от фестивалите в Кан, Валядолид и Филаделфия.

Прожекциите ще се случват в рамките на две седмици във вторник и четвъртък от 18:30 часа, а в събота от 14:00 часа и 16:00 часа. Закриването е с документалния филм на Ян Артюс – Бертран: „Алжир отвисоко“!

На 26-ти януари (неделя) от 16:00 часа има специална изненада за старозагорската публика – извънредна прожекция на миналогодишния фаворит „Оскърбление“ (The Insult, 2017, Ливан).

Традиционно и тази година по време на МЕНАР Филм фест, Книжарница в куфар ще бъде на място и ще предложи собствената си селекция от заглавия на книги допълващи темите и регионите представени на екран.

За допълнителна информация и новини за съпътстващи събития можете да следите  https://www.facebook.com/MENARFilmFestSZ/

Билети: по 5 лева и по 3 лева за ученици и пенсионери; MENAR PASS за посещение на всички филми: 30 лева. Билети онлайн в платформата на epaygo.bg или на място 1 час преди прожекцията!

Menar 2020 1

Menar 2020 2

Menar 2020 3

www.infoz.bg  www.infoz.bg