Съветници предлагат общинска еднократна помощ за новородени в Стара Загора

Общински съветеници от Стара Загора предлагат еднократна помощ за новородено или осиновено дете

Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете в община Стара Загора ще бъде гласуван на първо четене на заседание на Общинския съвет на 13 февруари. Това съобщиха на пресконференция общинските съветници Диян Димитров (ГЕРБ), Методи Пенчев (Народен съюз) и Антон Андонов (ВМРО), които са сред вносителите на предложението.

В пресконференцията участваха и колегите им Боян Бабанов, Митко Маринов и Никола Чакалов.

Според разчетите помощта ще бъде в размер около 400 лева за първо дете. Ако Правилникът бъде приет на второ четене през април, парите ще бъдат отпускани от 1 юни. За обезпечаването на социалната програма, за 2020 г. ще са необходими около 350 000 лева.

Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период поне една година от датата на раждане или осиновяване, а другият - с настоящ адрес в старозагорска община. Важно условие е и родителите да бъдат пълнолетни и с минимум средно образование към момента на подаване на заявление. Финансовата подкрепа може да бъде поискана в срок от 90 дни след раждането или осиновяването на детето.

„Подобно на държавната помощ, която получават родителите, ние също имаме идея да степенуваме поредността на раждане на деца, като паралелно с това нарастват сумите, а помощта ще се дава до 3-о дете включително“ – съобщи Диян Димитров.

„Почти година и половина ни отне да се стиковаме. В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно. Изхождахме от една и съща позиция – да бъдем полезни на нашите съграждани“ - подчерта Антон Андонов. „На този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства за догодина, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета“ – коментира Методи Пенчев.

Подадените от родителите документи ще бъдат разглеждани от 5-членна комисия, в която влизат служители от общинска администрация и общински съветници.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема