Фолклорният събор „Богородична стъпка” привлича 3500 участници

На 25 и 26 юли 2015 г. в Старозагорските бани се провежда десетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Очаква се там да пристигнат повече от 3500 участници и близо още толкова гости на форума.

На тракийския фестивал тази година ще се представят над 200 танцови и певчески групи, от 80 общини.

Лауреатите на тазгодишното юбилейно издание ще бъдат оценявани от жури в състав – доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академия по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове", както и акад. Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на ансамбъл „Зорница".

Богородична стъпкаБогата на интересни събития е съпътстващата програма на десетия националния събор на тракийския фолклор. Селски двор ще бъде нареден с автентични предмети. Край него ще се представят и около 15 различни по обредност и смисъл ритуала – харизване, каране на невеста за вода, побратимяване, жътва, засевки и други.

За посетителите ще има открити уроци по готварство - с майсторене на гюзлеми, и по танци, с разучаване на основни стъпки при различни хора.

Познатата на всички посетители на предходните издания на събора „Улица на занаятите" ще бъде обогатена, а занаятчиите, освен че ще бъдат облечени автентично, то и ще загатват някои от тънкостите при изработката на ножове, бижута, дърворезби и други.

За най-малките отново ще има детски пленери на изкуствата. Туристическият информационен център и Регионалният исторически музей са подготвили да съживят на поляната на Старозагорските бани колоритни традиционни игри, които да покажат на най-малките как са се забавлявали техните родители, баби и дядовци.

От кметството в курортното селище са осигурили и отварянето на двата православни храма, които няма да прекъсват работа през почивните събота и неделя.

За осигуряване на максимална безопасност и удобство на всички присъстващи на събитието, автобусите от градския транспорт ще се движат само по околовръстното шосе на курорта – пътя през хотелската част. Те ще обръщат на разклона за село Сулица. Спирките на Старозагорските бани ще бъдат: Лагера, Пощата, ПС „Марица изток“ и „Люляк“.

В събота последният автобус ще тръгне в 22:00 часа от централния площад на курортното селище в посока Стара Загора.

За улеснение на пътуващите с градския транспорт има приложен и график на изпълняваните курсове в двата почивни дни на сайта на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)barcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

На подобна тема

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор