Ученици от Стара Загора изработваха мартеници за деца лишени от родителски грижи

Ученици от Стара Загора изработваха мартеници за деца лишени от родителски грижи

Община Стара Загора се включи в инициативата на Културно-информационен център „Етносвят България“ и Основно училище „Георги Райчев“ за изработването на мартенички с благотворителна цел. Участие в творческата работилница взе и зам.-кметът Милена Желева и заедно с учениците бяха изработени изящните червено-бели символи на пролетта.

Гостите бяха посрещнати с питка, а учениците разказаха история за създаването и значението на мартениците в българския фолклор като поздравиха присъставащите със стихчета. Създадените днес символи на Баба Марта ще бъдат подарени на деца от домове за деца лишени от родителски грижи. Бяха изработени специално и първомартенски „Пижо и Пенда“, които ще бъдат закачени в сградата на Община Стара Загора.

Зам.-кметът Милена Желева зарадва присъстващите като обясни, че в инвестиционната програма на Община Стара Загора за 2020 г. са включени необходимите три климатика за оборудване на концертната зала в сградата на „Етносвят“, тъй като към момента, през зимния сезон, тя не се ползва. Това е едно дългогодишно желание на сдружението, което ще позволи пълноценно използване на сградата, стана ясно по време на събитието.

На творческото ателие присъстваха и зам.-областният управител Красимир Червилов и началникът на Регионално управление на образованието – Стара Загора Татяна Димитрова.

Милена Желева взе участие също и в мартенска работилничка в Регионалния исторически музей, където заедно с второкласници от Четвърто основно училище „Кирил Христов“ изработи традиционни мартеници от пъстра прежда и мъниста.

IMG 0278

www.infoz.bg  www.infoz.bg