Управители на болници искат защитни средства и дезинфектанти от Министерството на здравеопазването

Управители на болници искат защитни средства и дезинфектанти от Министерството на здравеопазването

От 16 до 27 февруари в област Стара Загора са наблюдавани 30 души, завърнали се от Италия и Китай. Взети са 6 проби на пациенти със съмнение за новия коронавирус, които са били приети в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. При пет от тях са отрицателни, чака се последният резултат. До момента под наблюдение на личния си лекар са 29 души.

Те са без клиника и са под домашна карантина. В клиниката има специален бокс, в който се приемат пациенти със съмнения за коронавирус и за тях се грижи отделен персонал, който няма досег до други болни. Това стана ясно след проведено заседание на новосформирания Областен медицински съвет в Стара Загора, председателстван от областния управител Гергана Микова.

naneva mikova

В него участваха директорът на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева, кметове и представители на общините от региона, ръководители на Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионално управление на образованието, Втора механизирана бригада, управители на болници, неправителствени, работодателски организации и др.

Те решиха да се изпрати писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъдат осигурени със средства на държавата защитни средства за персонала на болниците и Спешния медицински център, както и дезинфектанти. На ръководствата на общините беше предложено да бъдат ограничени или отменени масовите обществени мероприятия на закрито, а на управителите на болници да преценят дали да ограничат свижданията.

От Регионална здравна инспекция напомниха, че гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ във връзка с коронавируса на денонощния телефон 0882 553564.

3D medical animation coronavirus structure

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 8 април 2021

Мини Марица изток

На подобна тема

Най-четеното от последните дни