Управители на болници искат защитни средства и дезинфектанти от Министерството на здравеопазването

Управители на болници искат защитни средства и дезинфектанти от Министерството на здравеопазването

От 16 до 27 февруари в област Стара Загора са наблюдавани 30 души, завърнали се от Италия и Китай. Взети са 6 проби на пациенти със съмнение за новия коронавирус, които са били приети в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”. При пет от тях са отрицателни, чака се последният резултат. До момента под наблюдение на личния си лекар са 29 души.

Те са без клиника и са под домашна карантина. В клиниката има специален бокс, в който се приемат пациенти със съмнения за коронавирус и за тях се грижи отделен персонал, който няма досег до други болни. Това стана ясно след проведено заседание на новосформирания Областен медицински съвет в Стара Загора, председателстван от областния управител Гергана Микова.

naneva mikova

В него участваха директорът на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева, кметове и представители на общините от региона, ръководители на Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция по безопасност на храните, Регионално управление на образованието, Втора механизирана бригада, управители на болници, неправителствени, работодателски организации и др.

Те решиха да се изпрати писмо до Министерството на здравеопазването с искане да бъдат осигурени със средства на държавата защитни средства за персонала на болниците и Спешния медицински център, както и дезинфектанти. На ръководствата на общините беше предложено да бъдат ограничени или отменени масовите обществени мероприятия на закрито, а на управителите на болници да преценят дали да ограничат свижданията.

От Регионална здравна инспекция напомниха, че гражданите могат да подават сигнали и да търсят помощ във връзка с коронавируса на денонощния телефон 0882 553564.

3D medical animation coronavirus structure

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

На подобна тема