Живко Тодоров: Ще има строги санкции за всички нарушители на мерките

Живко Тодоров: Ще има строги санкции за всички нарушители на мерките

Контролните органи ще бъдат безкомпромисни към всички, които не спазват ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на коронавирус. Това заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на пресконференция, предавана онлайн, без присъствието на репортери. Заведенията не трябва да работят, но има такива, които го правят.

Имаме сигнали, че по селата си позволяват да отварят заведенията, за да работят уж заради частно парти. Това е абсолютно забранено в момента – каза кметът.

В ромския кв. „Лозенец“ се извършват редовни проверки, тъй като постъпват сигнали за завърнали се хора, които работят в чужбина. Кметът увери, че всеки нарушил мерките, ще бъде строго санкциониран. Прецизно се следи от компетентните органи изпълнението на карантинния период там, където е наложен. В тази връзка Живко Тодоров призова за самосъзнание и висока отговорност.

Дезинфекция се прави в целия град - на спирките, тролейбусите и автобусите на градския транспорт, в парковете, на парковата мебел, почти всички обществени места, които се посещават от хората, детските площадки, пешеходната зона. Дезинфекция се провежда и в кварталите. Ще се извършва регулярно и в селата на спирките, площадките и около кметствата.

Кметът съобщи, че на този етап няма да се въвежда вечерен час за учениците, защото и в момента има достатъчно ограничения. „Нека родителите да бъдат по-съвестни и отговорни, защото ако сложим вечерен час трябва да ангажираме нови екипи, които да следят за неговото спазване, проверки на лични карти… „ – мотивира се Живко Тодоров.

Паркирането в Зелената зона в Стара Загора е безплатно до 29 март с цел да се ограничи ползването на обществения транспорт. Служителите, отговарящи за зоната, ще бъдат ангажирани с контрола дали търговските обекти спазват разпоредбите. На сайта на Общината са посочени и телефоните, на които доброволците могат да заявят своята готовност - 0885 901 212 и 042/614 614.

„Откриваме нова услуга – доставка на топла храна на трудноподвижни и самотни старозагорци, които са в много затруднено положение. Тя ще се приготвя от Диетичния стол и ще бъде доставяна в съдове за еднократна употреба. Стойността на менюто е около 3 лв. Заявката ще бъде правена ден за ден и ще се заплаща в момента на доставка от заявителя“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Стара Загора. Телефонът, който ще използват заявителите, е 0885 363 077. На тел. 0885 382 233 могат да се обаждат самотни възрастни хора, които имат нужда от закупуване на лекарства.

Община Стара Загора ще подкрепи собствениците на кафенета и ресторанти, които имат закупено тротоарно право, но не могат да го използват към момента. Те ще бъдат компенсирани през следващи месеци, като неизползваните суми ще бъдат пренасочени към бъдещ период.

95% от училищата в Стара Загора имат готовност за въвеждане на онлайн форма на обучение. Ресорният зам.-кмет благодари на фирми, подкрепили хора, които нямат възможност да осигурят необходимите технически средства за дистанционно обучение на децата.

Живко Тодоров обяви още, че служителите в общинската администрация, които са над 60-годишна възраст, да работят при възможност от домовете си.

Репортаж от пресконференцията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Живко Тодоров: Общината ще наложи строги санкции на нарушителите на мерките срещу коронавируса

Живко Тодоров: Община Стара Загора ще компенсира търговците, които са платили тротоарно право

Живко Тодоров: В ромския квартал на Стара Загора „Лозенец“ се извършват регулярни проверки на завръщащи се от чужбина

Живко Тодоров: На този етап няма да се въвежда вечерен час за учениците в Стара Загора

Живко Тодоров: В Стара Загора редовно се дезинфекцират външните площи и превозните средства на градския транспорт

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема