Ежедневна дезинфекция на обществените места се извършва в Стара Загора

Ежедневно под карантина на територията на община Стара Загора се поставят между 30 и 50 души. Това съобщи секретарят на Общината Делян Иванов, който обобщи данните пред общинските съветници по време на заседание на Общинския съвет. Той уточни, че с наложени карантинни мерки има хора както в града, така и в шест села.

Има и образувани досъдебни производства за нарушаване на мярката

„Бяха създадени мобилни екипи, които помагат на нуждаещи се възрастните хора – трудноподвижни, самотноживеещи, със закупуване на храни и лекарства. Това се извършва и във всички старозагорски села, като за това отговарят кметовете и кметските наместници“, обобщи Иванов.

Секретарят отговори на въпроси свързани със спазване на правилата в старозагорския квартал „Лозенец“ като обясни, че се извършва пълна дезинфекция на жилищния район. Създадена е организация за обеззаразяване още на пешеходната зона и тротоарите във всички квартали, както и при спирките на обществения транспорт. До момента има записани над 60 доброволци, които да се включат в помощ при нужда.

Делян Иванов е категоричен, че са извършени проверки и са проведени разговори с ръководството на 29 от големите предприятия на територията на Стара Загора и са им съставени предупредителни протоколи за спазване на мерките за биологична сигурност. От думите му стана ясно още, че всички работодатели са обезпечили придвижването на работници от дома до работното им място.

На заседанието на Общинският съвет, гост беше и областният управител Гергана Микова. Тя представи пред старейшините актуална информация, обобщавайки че към момента има осигурени 283 болнични легла и 37 - интензивни легла, които могат да се използват за по-тежки случаи на заразени с коронавирус. „Има възможност и за създаване на полева болница с 250 легла“, допълни Микова, както и че до броени дни се очаква голяма доставка на предпазни материали за работещите на първа линия медици в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“. „Имаме над 30 доброволци, студенти последен курс от специалност „Медицина“ и техни преподаватели, една част от тях вече работят в Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ и в болницата, там където се налага“, съобщи Микова.

Със заповед на кмета Живко Тодоров от 27 март до второ нареждане се удължава срокът на въведените противоепидемични мерки на територията на Община Стара Загора.

IMG 1563 

www.infoz.bg  www.infoz.bg