Работодатели и служители на 70 предприятия протестираха в Стара Загора срещу увеличението на цената на тока

Около 3 000 работници и служители, представители на 70 предприятия от региона на Стара Загора, се включиха в протестното шествие срещу увеличаването на цената на електроенергията за индустрията. Не са използвани всички вътрешни резерви в енергетиката, за да се товари бизнесът с допълнителни разходи, обясни председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.

protest ceni tok stara zagoraТой допълни, че въпреки водените разговори, предложенията на работодателите за по-ефективно управление на енергетиката не са взети предвид.

"Злоупотребите стават през ВЕИ, двете американски централи в комплекс "Марица изток" - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3", заводските централи и топлофикациите" - заяви пред участниците в шествието Антон Андронов, съдружник в "Холдинг Загора“. Той бе категоричен, че ако отговорните институции не се съобразят с исканията да не се увеличава цената на тока ще предприемат по-крайни мерки, допустими от закона и морала.

Хората изминаха пеша пътя от индустриалната зона до Областната администрация - Стара Загора и обратно.

Собствениците на предприятия и техните директори предупредиха отново, че повишаването на такса „Задължение към обществото“ в цената на тока няма как да бъде компенсирана освен чрез съкращения и намаляване на заплати. До 31 юли 2015 г. Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе решение с колко точно ще се увеличи електроенергията. Още вчера председателят Иван Иванов заяви, че няма законово основание поскъпването да се отлага с още един месец.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

На подобна тема