Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Живко Тодоров: Общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои

С тържествен ритуал Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Честването започна с отслужване на празничен молебен от в катедрален храм „Св. Николай“.

IMG 2472

От там литийно шествие, водено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, Старозагорския митрополит Киприан, зам.-кметовете Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретаря на Общината Делян Иванов, областния управител Гергана Микова, зам.-областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание, старозагорските депутати и началника на Ругионалното управление на образованието Татяна Димитрова, достигна до общинската зала „Петко Славейков“.

Църковният хор при катедралния храм „Св. Николай“ даде началото на тържествената церемония по връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ с акапелно изпълнение на националния химн и химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Поздрав със стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек към присъстващите отправи и 6-годишната Стефани.

„Това е може би най-хубавият български празник, който заслужава да празнуваме на площада. За съжаление тази година не можем да проведем традиционното шествие, но трябва да благодарим на Бог, че запази града ни и всички нас“, заяви пред присъстващите кметът Живко Тодоров. Той благодари на всички учители, дейци на културата и всички заети в сферата на образованието „защото благодарение на Вашия неуморен труд и всеотдайна работа, българските деца се възпитават по правилен начин и държавата ни има развитие. Благодарение на Вас делото на Кирил и Методий се продължава и сега. В основата на всичко е образованието, едно общество без образование, без култура и без знания е общество без морални устои.“, допълни Тодоров.

IMG 2581

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Йоан Михайлов, ученик от 4-ти клас на СУ „Максим Горки“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за завоюван диамантен медал на финалите на световното математическо състезание World Mathematics Invitational, проведено в Япония.

В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ беше удостоена театрална трупа при Средно училище „Максим Горки“ за завоювана втора награда на национален конкурс за театър на испански език.

Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството бе присъдена на Народно читалище „Родина – 1860“. През 2020 година културната институция навършва 160-години от основаването си. През годините читалището активно присъства в културния и обществен живот на града и страната. То е родоначалник и пазител на музикалните и театрални традиции на Стара Загора, съвременен център за знание и творческо възпитание на цялата общност

С индивидуалната награда в същата категория беше отличена Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Държавна опера – Стара Загора – за висок професионализъм, новаторски дух и безспорен личен принос за изключителните постижения на балета. Награда беше присъдена и на Иван Матев – за големия му принос за опазването на културно-историческото и литературното наследство в Стара Загора през годините и възраждането на музей „Литературна Стара Загора“ чрез новооткритата оригинална експозиция.

проф. Жеко Ганев - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В направление „Наука и образование“ с индивидуална награда „Стара Загора“ бяха удостоени доц. д-р Алексей Стоев, директор на филиал на Института за космически изследвания и технологии при БАН, Стара Загора и директор на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Стара Загора и Създател на Национална школа по астрономия и астрофизика, както и проф. Жеко Ганев – създател и ръководител старозагорската фирма „Елфи-тех“, разработила и внедрила над 1200 инсталации у нас и в чужбина за обработка на питейни отпадни и силно замърсени води и удостоен с Първа награда за иновации от национален конкурс „Сграда на годината – 2019“.

По повод 25-годишнината от създаването на Тракийски университет Община Стара Загора връчи плакет за активно присъствие в живота на града ни и постигнати високи академични резултати на ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков.

15 ученици от Ппрофилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Стара Загора са отличени с грамоти за участие в националните олимпиади и състезания за учебната 2019/2020 година.

По призив на зам.-кмета Иванка Сотирова всички присъстващи ръкопляскаха в знак на благодарност към всички учители, културни дейци и просветители.

Точно в 11,30 часа пред сградата на Община Стара Загора под звуците на националния химн, изпълняван от Общинския духов оркестър, бяха издигнати националния флаг и знамената на Стара Загора, и на Европейския съюз.

И тази година към небето полетяха символите на знанието – балони с буквите от българската азбука.

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - Емил Христов

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - Народно читалище Родина – 1860

Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 2

Иван Матев - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Силвия Томова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Алексей Стоев - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Татяна Димитрова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

доц. Добри Ярков - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

доц. Добри Ярков - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - 2

Иванка Сотирова - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Милена Желева - Стара Загора отпразнува 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки – пресцентър на Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24