Бъдещите автобуси на Стара Загора - климатизирани, икономични и екологични

Общинският автобусен и тролейбусен транспорт в Стара Загора ще бъде изцяло обновен до края на годината. На 6 август 2015 г. беше подписан договор с полската фирма "Соларис" за производство и доставка на 50 соло автобуса с екстри и щадящи околната среда.

Те са с най-високия стандарт Евро 6, климатизирани, с мониторингова система за наблюдение на салона за пътници. С въвеждането им ще се намали разходът на дизелово гориво с 30%, съобщи управителят на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев. Автобусите, които предстои до месеци да осигурят комфорт на старозагорци и на гостите на града, са 12-метрови с капацитет между 70 и 80 места. Автобусите са на стойност около 31 млн. лева с ДДС.

obshtina stara zagora dogovor 1Както вече съобщихме, в средата на юли месец беше подписан договор с фирмата „Сор Либхави“ ООД - Чехия за производство и доставка на 5 съчленени автобуса от висок екологичен клас. Договорът е на стойност 3 373 806 лева, без ДДС. 30 млн. лева за новите транспортни средства са предоставени на Община Стара Загора от правителството от остатъчния ресурс по ОП "Регионално развитие".

"Днес подписваме един от най-полезните договори за община Стара Загора, защото с новите автобуси и тролейбуси ще имаме модерен градски транспорт и ще решим предизвикателства, като нарастващ автомобилен трафик, липса на паркоместа и не на последно място - ще се подобри екологичната среда, след като бъдат 100% извадени от употреба старите коли" - заяви кметът Живко Тодоров.

Той припомни, че приватизацията на автобусния транспорт на Стара Загора през 2006 г. е създала много неудобства и конфликти между частния превозвач и "Тролейбусни превози", което години наред е било в ущърб на гражданите. Със създаването на общинско дружество, хората ще получават гъвкава и качествена услуга, чрез новите модерни превозни средства.

До края на август ще пристигнат поетапно 14-те нови тролейбуса в рамките на проекта за интегриран градски транспорт, произведени отново от полската фирма "Соларис". Под нейната марка ще бъдат обновени 90% от колите на "Автобусни и тролейбусни превози" в Стара Загора.

"Ние се грижим за нашите партньори в бизнеса и по тази причина преди няколко дни регистрирахме във вашата страна фирма "Соларис - България", което ще ни позволи да бъдем по-близо до всеки отделен клиент" - каза Адам Зелински, зам.-търговски директор на "Соларис".

Това е голямо предимство за града, защото почти всички транспортни средства са на един доставчик, който има вече и представителство в България, подчерта Живко Тодоров.

Автобусният транспорт ще бъде надграждан през новия програмен период, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. Ще бъде въведено електронно таксуване и видеонаблюдение.

Подписване на договор

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и зам-търговският директор на "Соларис" - Полша Адам Зелински

Договор с фирма "Соларис"

Управителят на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев поздравява Адам Зелински в присъствието на кмета Живко Тодоров

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg