Община Стара Загора обмисля подпомагане на собственици на домашни любимци при кастрацията им

Община Стара Загора обмисля подпомагане за кастрацията на домашни любимци

В Община Стара Загора се проведе заседание на новосформираната работна група за предлагане на конкретни мерки за намаляване на популацията на бездомни кучета. Срещата започна с изслушване на предложенията на граждани, които имат отношение към животните и конкретни възгледи за справяне с проблема.

Участие в срещата взеха заместник-кмет Йордан Николов, управителят на Общинския приют за безстопанствени животни Полина Георгиева, представители на общинска администрация, Областна дирекция по безопасност на храните, собственици на ветеринарни клиники и амбулатории и представители на неправителствени организации.

IMG 3434

Сред идеите, които участниците дискутираха, беше подобряването на системата за регистрация на кучетата чрез по-добра координация между институциите. От направените изказвания имаше предложение за промяна в Наредбата за реда и условията на отглеждане на животни компаньони на територията на Община Стара Загора и за организация на работата в общински приют за безстопанствени животни.

Присъстващите се обединиха около идеята, че приоритет за намаляване на популацията на бездомни животни е кастрацията. Бяха обсъдени различни варианти за организиране на безплатни кампании за предоставяне на тази услуга. Зам.-кметът Йордан Николов обясни, че ще бъде обмислена възможността при регистрация на животните-компаньони в Община Стара Загора на собствениците да бъдат предоставяни ваучери за кастрация на четириногите. По този начин гражданите ще бъдат стимулирани да извършат манипулацията като бъдат облекчени финансово.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде изготвена брошура, чрез която собствениците на кучета да бъдат осведомявани за техните права и задължения, както за отговорното отношение към техните животни, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Подготвят се насърчителни кампании за популялизиране на осиновяването на четириноги от Общинския приют за безстопанствени животни. Стана ясно, че училището за кучета в Стара Загора предлага безплатно тримесечно обучение за такива домашни любимци.

www.infoz.bg  www.infoz.bg