Започна изграждането на Водното огледало „Поетите на Стара Загора“

Започна изграждането на Водното огледало „Поетите на Стара Загора“

Изграждането на поредния атрактивен елемент от централната пешеходна зона на града се извършва в Стара Загора. Това е модерна архитектурно-естетическа композиция – Водно огледало „Поетите на Стара Загора“. В него ще бъдат представени по оригинален начин стихове от тринадесет емблематични старозагорски поети.

След многократни обсъждания и задълбочени анализи между общинска администрация и Дружеството на писателите в Стара Загора, литературния историк Иван Матев, директор на Музей „Литературна Стара Загора“ и други интелектуалци са избрани знаковите за Стара Загора поети: Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров , Стойчо Стойчев и Рашко Стойков.

Цитати от техни класически произведения са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, потопени ефектно във вода - символ на непреходното духовно начало. Проектът е създаден от арх. Велимир Георгиев, скулптор е Радослав Мъглов, а калиграф е Георги Павлов.

Очаква се композицията да бъде официално открита до края на юни 2020 г. и това безспорно ще бъде за всички нас истински празник, уточняват от пресцентъра на Община Стара Загора.

poeti stara zagora vodno ogledalo

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24