Изложба представя 70-годишната история на балета в Стара Загора

Изложба представя 70-годишната история на балета в Стара Загора

Изложба „70 години професионален балет в Стара Загора“ беше открита днес на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Тя разказва историята на първата извънстолична професионална балетна трупа в България. Експозицията събира 30 платна от подбрани колажни фотоси, които представят развитието на професионалния балет в Стара Загора.

Акцент е поставен върху възхода на балетната трупа през последните години (2016 - 2020 г.) В момента в балетния състав на Държавна опера - Стара Загора работят 55 души от близо 20 държави.

„На мен се падна честта да открия една изложба, която носи знак за усилията и труда на много хора. Гражданите на Стара Загора са решили преди 95 година в града да има опера, а преди 70 са надградили това свое дело като са създали професионална балетна трупа. Така Стара Загора става различен град, става значим и разпознаваем както в България, така и по света“ - каза директорът на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов. Той изказа своята благодарност към ръководството на Община Стара Загора за неизменната подкрепа и покани всички граждани и гости на града на летни оперни вечери под мотото „Свеж въздух за изкуството“.

draganov zheleva tomova

По време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева изрази подкрепата на местната администрация към Операта в града. Тя пожела на балетната трупа да продължава да твори, да се развива и да създава красота. „Очакваме ви през следващите месеци, за да се наслаждаваме на великолепни балетни спектакли“ - добави Желева, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Цветя в знак на уважение бяха поднесени на художествения ръководител на балета Силвия Томова.

На откриването присъстваха още зам.-областният управител Красимир Червилов, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, началникът на отдел „Култура“ към Община Стара Загора Диана Атанасова, Снежана Дескова, създател на балетната школа при Народно читалище „Родина“ и почетен гражданин на Стара Загора, настоящи и бивши балетни артисти.
Изложбата може да бъде разгледана до 1 септември.

izlozhba balet 2

izlozhba balet 3

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема