Водно огледало Поетите на Стара Загора

Водно огледало „Поетите на Стара Загора“

Днес беше официалното откриване на поредната атрактивна придобивка по пешеходната зона на Стара Загора, още една модерна архитектурно-естетическа композиция – Водно огледало „Поетите на Стара Загора“. Цитати от класически стихотворения са гравирани калиграфски върху 5-милиметрови месингови листи, потопени ефектно във вода – символ на непреходното духовно начало.

Представени по оригинален начин са стихове на тринадесет от емблематичните старозагорски поети: Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Хаджихристов Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров, Стойчо Стойчев и Рашко Стойков.

„Обособената нова арт зона ще бъде една от няколкото нови артистистични пространства, които отдел „Култура“ има намерение да развие през следващите месеци и години. Желанието ни е тези арт зони да бъдат пълни с живот. Там да могат да творят художници, поети, артисти, театрали и деца“, заяви по време на откриването ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя изрази своята благодарност към всички спомогнали за изграждането и осъществяването на новия шедьовър в Стара Загора.

Проектът е създаден от арх. Велимир Георгиев, скулптор е Радослав Мъглов, а калиграф е Георги Павлов. Община Стара Загора има амбицията в бъдеще да обогатява пространството и да го превърне в една от арт-зоните си за събития и съвременно изкуство. Специален поздрав към присъстващите отправиха и поетите, музиканти и приятели на Стара Загора от софийската група за етно-рок поезия „Гологан“ (Петър Чухов и Иван Христов). Водещ на събитието беше известната старозагорска поетеса Мария Донева.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Иванка Сотирова, главният архитект Виктория Грозева, председателят на Общинския съвет Мария Динева, общински съветници, директорът на Музей „Литературна Стара Загора“ Иван Матев, интелектуалци и граждани, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

vodno ogledalo stara zagora 03 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24