Нови светофари регулират движението по възлови кръстовища на Стара Загора

Днес в Стара Загора ще заработи нова светофарна уредба, която ще регулира движението на кръстовището на улиците „Генерал Столетов“ и „Александър Батенберг“. Новият светофар ще улесни преминаването на автомобили, което в пиковите часове е много интензивно и ще сведе до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия.


Предстои въвеждане в експлоатация и на още един новоизграден светофар, намиращ се на кръстовището на ул. „Генерал Гурко“ и бул. „Руски“.

Съоръженията са изградени по Компонент „Изгpaждaнe нa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa гpaдcĸия тpaнcпopт“ на Проект „Moдepнизaция и paзвитиe нa ycтoйчив гpaдcĸи тpaнcпopт в гpaд Cтapa Зaгopa“ – фaзa II.

traffic light

Системата за управление на градския транспорт включва въвеждане на видеонаблюдение на 37 кръстовища в града, подмяна на светофарни уредби, видеонаблюдение в 14 тролея, внедряване на система за управление и контрол на трафика с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства, система за предоставяне на приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт.

Проектът акцентира основно върху създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт. По този начин се осигуряват по-ниски нива на замърсяване на околната среда, които не оказват вредно влияние върху здравето на хората и върху самата природа.

С приключването на проекта ще се постигне съответствие с хоризонталните политики на Европейския съюз, което ще доведе до:

  • Постигане на по-голяма привлекателност на градския транспорт, благодарение на подобрената достъпност;
  • Подобряване на функционалността на града в рамките на общината;
  • Подобрена мобилност за цялото население, като се набляга на екологичен пътнически транспорт: обществен транспорт, велосипедни и пешеходни зони;
  • Намаляване на задръстванията на движението и подобряване на перспективите на градския транспорт;
  • Опазване на околната среда чрез намаляване на емисиите;
  • Подобряване на безопасността на транспорта.

Община Стара Загора призовава водачите на превозни средства и пешеходците да спазват стриктно светлинната сигнализация.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg