Скулптури на утвърдени творци ще бъдат експонирани на нови места на открито в Стара Загора

Скулптури на утвърдени творци ще бъдат експонирани на нови места на открито в Стара Загора

Скулптури на утвърдени творци от Стара Загора ще бъдат експонирани на по-подходящи места в града, след като се направи анализ от специалисти. Целта е произведенията на изкуството да бъдат показани по най-добрия начин. Решението е взето по време на заседание на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора.

На него главният архитект на местна администрация Виктория Грозева, представи проект за паркоустрояване, благоустрояване и подобряване физическата среда на Станционната градина в град Стара Загора. Предвидените ремонтни дейности ще доведат до промяна на част от съществуващите алеи, а това налага и преместване на някои от експонираните скулптури в парка. Членовете на Съвета посетиха Станционната градина и взеха решение да бъде направен по-детайлен анализ.

„Някои от експонатите трябва да бъдат частично възстановени и почистени от натрупаните през годините замърсявания. По време на предстоящия ремонт на Станционната градина, паралелно със строителните дейности, ще бъде върнато и художественото излъчване на самите скулптури“, обясни зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че след ремонта градината ще стане желано място за отдих и почивка на старозагорци.

Общо 17 произведения на изкуството, от провелите се през далечните 1987 и 1989 година в Стара Загора – международни симпозиуми по скулптора в камък, са представени в своеобразната „Галерия на открито“. Сред авторите, творили и оставили следа в Стара Загора, са: Кирил Матеев, изобразил от мрамор „Пробуждане“, полският творец Ян Войдило също от мрамор е обрисувал „Среща“, „Вградена фигура“ е сътворил Петър Панчев, а Анатолий Головин от руския град Самара, е представил „Възраждане“. „Женска фигура“ от варовик е изваяла скулпторката Стефка Чернаева. „Акробат“ от варовик са създали талантливите ръце на Николай Стойчев. „Постоянни посетители“ са дело на Веселин Костадинов от Варна. „Прометей“ е изобразен от талантливия Иво Чехларов. „Конник“ от мрамор, творба на Васил Симеонов, „Капище“, дело на Георги Петков и „Полет“ на Илия Върбанов, допълват артистичното излъчване на това кътче в Стара Загора. „Минотавър“ от мрамор е изобразил английският творец Иън Купър, а скулптор от Гърция е сътворил „Лодка за двама“. Гостуващият руски автор е изградил „Ангел“ от мрамор. Сред творците на Международния симпозиум е и Петьо Александров, автор на интересната „Композиция“ от гранит и габро, носител на Голямата награда на симпозиума „Тракийски конник“.

„Трябва да бъдат изработени и поставени нови фундаменти на всички паметници и скулптори. Причината е, че с течение на времето и под влияние на климатичните условия, голяма част от тях са потънали и създават опасност“, категоричен е Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Членовете на Обществения съвет, в който влизат: ресорният зам.- кмет Милена Желева, гл. архитект Виктория Грозева, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и представители на гилдиите на архитектите, художниците, скулпторите и на професионалните институти за сценични изкуства в Стара Загора, ще излязат със становище, което ще даде възможност за най-доброто експониране на скулптурите, в своеобразната постоянна изложба на открито.

IMG 4886

IMG 4903 

www.infoz.bg  www.infoz.bg