Започва обновяването на Станционната градина в Стара Загора

▶ Започва обновяването на Станционната градина в Стара Загора

Със символична първа копка с участието на кмета Живко Тодоров започна цялостното обновяване на Станционната градина в Стара Загора, която се намира в непосредствена близост до жп гарата. Проектът е на стойност над 4 млн. лева, осигурени безвъзмездно по Оперативна програма „Региони в растеж“. Целта ни е да обновим градината, облика ѝ, да придадем нов дух на това място, за да се посещава както от младите, така и от възрастните хора.

Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. За да се постигне цялостно завършване на пространството, трябва да бъдат обновени и пустеещите сгради, които се намират в източната част на градината. Кметът съобщи, че са проведени разговори с ректора на Тракийски университет- доц. Добри Ярков и ще бъдат водени преговори с Министерство на земеделието, храните и горите, за да се управляват от ректората на висшето учебно заведение. Така ще може в тях да се провеждат учебни занятия.

„Ще бъде обновена алейната мрежа с нови, различни по форма и цвят бетонни павета. Основната ос север – юг да бъде обновена и ще бъдат оформени площадни пространства. В централната зона ще се направи водна площ, която ще бъде комбинация от сух фонтан и водно огледало. Ще бъда оформен кът за тих отдих и четири детски площадки. Осветлението ще бъде изцяло подменено и ще се въведе видеонаблюдение“ – съобщи главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева.

В Станционната градина се намират 17 скулптури, създадени през 1987 и 1989 г. по време на международни симпозиуми. „Те ще бъдат почистени и реновирани. Заедно със строителните дейности, с промяна на алейната мрежа, с поставянето на нови растителни видове, тези скулптури да намерят достойно място. Ще бъдат разположени близо до алеите, за да може хората да ги виждат и да им се радват“ - сподели Милена Желева, заместник-кмет по култура, туризъм и младежки дейности.

Станционната градина в Стара Загора трябва да придобие нова визия до края на 2022 г.

В официалната церемония участваха още областният управител Гергана Микова, зам.-кметът по строителни дейности инж. Янчо Калоянов, главният секретар на Общината Делян Иванов, общински съветници, изпълнителите на проекта и граждани.

IMG 4885

IMG 4888

IMG 4930

IMG 4572

Започва обновяването на Станционната градина в Стара Загора

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема