Цената на билета за градския транспорт в Стара Загора остава без промяна

През октомври се въвеждат електронни карти и автоматична система за таксуване в градския транспорт на Стара Загора

Цената на билета за ползване на услугите на градския транспорт в Стара Загора няма да бъде увеличена. Това съобщи на пресконференция зам.-кметът Йордан Николов, който отговаря за ресора на транспорта. Той обясни, че първоначалният вариант – за повишение на цената, е бил предложен след доклад и предложение от общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“.


Цената на билета за градския транспорт в Стара Загора не е повишавана от август 2012 година.

„След разговори с представители на различните групи в Общинския съвет, гражданите и кмета Живко Тодоров, решихме да коригираме предложението си и цената да остане 1 лев“, каза още Николов. Той обясни още, че през октомври 2020 г. ще бъдат въведени електронните карти и автоматичната система за таксуване за автобусния и тролейбусния транспорт в Стара Загора. Очаква се електронните карти да бъдат с цена на билета по-ниска от 1 лев. Например, ако се закупи електронна карта на цена от 24 лева за една линия, тя ще дава право на 30 пътувания и ползването на услугата ще бъде 80 стотинки.

„Ще бъдат гласувани и нови преференциални цени за пътуване на учащи, пенсионери и хора с увреждания с автобусен и тролейбусен транспорт на територията на община Стара Загора. Цените започват от 18 стотинки за пътуване. Граждани на възраст над 75 години с пенсия до 350 лева ще могат да се възползват от карти за безплатно пътуване – разясни Диян Димитров, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, която е най-голямата група от общински съветници. – Стремим се да постигнем една нова, по-висока култура на пътуване. Към момента 77% от приходите на дружеството е от закупуване на билети и едва 7% от работещите си закупуват месечни карти за ползване на услугата. Целта ни е да обърнем пирамидата и билета за еднократна употреба да остане последна опция за хората. Тъй като икономически по-изгодно ще бъде закупуването на пакетна услуга за по-продължителен период“, обясни още Димитров.

Според Диян Димитров е важно общинският превозвач да има предвидимост на приходите си, а това може да стане след дигитализацията на услугата и закупуването на пакет билети или електронни карти. Предвидено е дружеството да получава ежемесечна субсидия до 120 хил. лева.

Като разумно определи решението председателят на Общинския съвет Мария Динева. Според нея, когато става дума за увеличение, е необходимо време, за да се изложат финансовите аргументи и анализи пред гражданите.

На сесията утре предложението ще бъде внесено с корекцията.

cena bilet

www.infoz.bg  www.infoz.bg