Отбелязват в Стара Загора Деня на туриста с пешеходен и велосипеден поход

Отбелязват в Стара Загора Деня на туриста с пешеходен и велосипеден поход

Денят на туриста (29 август) ще бъде отбелязан в Стара Загора с пешеходен и велосипеден поход. Сборният пункт е в 9:00 часа на фонтана „Жабките“. Маршрутът на пешеходното трасе е с приблизително времетраене от 3 - 3,5 часа и включва преход в посока север – към Алековия кът в парка, където ще бъде изнесена кратка беседа – за историята на организираното туристическо движение.

Ще бъде представена още историята на Туристическо дружество “Сърнена гора” и на Щастливеца – Алеко Константинов – първият човек в България повел организирано хора в планината. Лекцията ще продължи около 15 - 20 минути. След това участниците ще се отправят по прохладните пътечки в сенките на парк “Аязмото” към местността Магарешка поляна (Сухата чешма).

Походът ще продължи по маркираната туристическа пътека за Старозагорски бани, местността Петте кьошета, Лъвската чешма над кв. „Дъбрава“, след което по южните склонове на рида Купеларица ще се достигне до чешмата „Генерал Делчев“. Там ще има подготвена изненада за преминалите прехода. Участниците ще бъдат съпровождани от квалифицирани водачи от ТД “Сърнена гора”. Всички желаещи е необходимо да бъдат подходящо облечени.

Продължителността на велопохода също ще бъде с времетраене от 3 - 3,5 часа и включва преход през Алековия кът в парк „Митрополит Методий Кусев“ през Втория баир, Обсерватория до село Борилово и от там по горски път към кв. „Дъбрава“. Последният етап на трасето е до Беседката до Генералската чешма. Организаторите информират, че желаещите да се включат във велопрехода трябва да бъдат оборудвани с подходящи велосипеди (планински байкове), да имат прилична физическа подготовка, за да може да преминат 21-километровото трасе по пътеките из Сърнена Средна гора около Стара Загора.

Инициативата е на Туристическо дружество „Сърнена гора“, съвместно с отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Община Стара Загора.

При дъждовно време походът няма да се проведе.

pohod 2

www.infoz.bg  www.infoz.bg